Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά, ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη την φυτική παραγωγή της Ευρώπης». Αυτό δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, που ανήκει στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο επί κεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ

Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, που έχει ανακοινώσει η ρωσική πλευρά, ενδέχεται να επεκταθούν «σε ολόκληρη την φυτική παραγωγή της Ευρώπης». Αυτό δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, που ανήκει στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο επί κεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ( Rosselhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ.

Ο Ντάνκβερτ δήλωσε ότι « τώρα συγκεντρώνεται η αποδεικτική βάση για όλες τις περιπτώσεις φορτίων ευρωπαϊκής παραγωγής με ξένα σώματα, που υπόκεινται σε καραντίνα στην Ρωσία, ώστε να αποτιμηθούν οι υπάρχοντες για την Ρωσία κίνδυνοι».

«Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τις φυτοϋγιονομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μεμονωμένων χωρών της ΕΕ», ανέφερε. Εάν ο όγκος των στοιχείων είναι εκτεταμένος και οι υπηρεσίες μας δεν λάβουν κατανοητές απαντήσεις από τους συναδέλφους της ΕΕ, τότε η εισαγωγή όλης της φυτικής παραγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να απαγορευθεί», επεσήμανε.

Η Όλγα Σαμοφάλοβα στην ηλεκτρονική εφημερίδα Vzglyad, που απηχεί απόψεις του Κρεμλίνου ανέφερε ότι «τα παράσιτα στα ευρωπαικά λαχανικά και φρούτα είναι ένας εξωτερικός αντικειμενικός παράγοντας, αλλά η πιθανή γενική απαγόρευση στα φρούτα και τα λαχανικά από την ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί ως αντίμετρο της Ρωσίας στα μη φιλικά μέτρα των Βρυξελλών κατά της Μόσχας. Εάν ΕΕ και ΗΠΑ επιτρέπουν στον εαυτό τους να χρησιμοποιούνται ανοιχτά οι κυρώσεις ως εργαλείο γεωπολιτικής, τότε η Ρωσία έχει δικαίωμα στα απαντητικά μέτρα». Οι δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar- Tass.