Με την πλήρη κάλυψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε χθες βέτο κατά της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού προσομοιωτή, χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο γερμανικός κολοσσός να διεκδικήσει αποζημίωση για τη ζημία. Οπως δήλωσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν άλλα εκκρεμή σχέδια, στα οποία επίσης θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο, λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας

Με την πλήρη κάλυψη της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άσκησε χθες βέτο κατά της συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall με τη Ρωσία για την κατασκευή ενός ηλεκτρονικού προσομοιωτή, χωρίς να διευκρινίσει αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο γερμανικός κολοσσός να διεκδικήσει αποζημίωση για τη ζημία. Οπως δήλωσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν άλλα εκκρεμή σχέδια, στα οποία επίσης θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο, λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Στον πυρήνα της χθεσινής απόφασης του Βερολίνου βρίσκονται οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία εξαιτίας της κλιμακούμενης έντασης στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ένα μορατόριουμ στις αμυντικές συμφωνίες, αν και τα ήδη συναφθέντα συμβόλαια εξαιρούνται από το εμπάργκο. Ωστόσο, το Βερολίνο ήθελε με αυτήν τη συμβολική χειρονομία να δείξει ότι πάει ένα βήμα παραπέρα από όσα αποφάσισε η Ε.Ε.

Η Rheinmetall σκόπευε να παραδώσει τον υψηλής τεχνολογίας προσομοιωτή στη Ρωσία εντός της τρέχουσας χρονιάς. Σε τέτοιου είδους κέντρα μπορούν να εκπαιδεύονται περίπου 30.000 στρατιώτες τον χρόνο με τη βοήθεια προσομοιωτών. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι η Rheinmetall βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Επιπλέον ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αρμιν Πάπεργκερ, είχε διαμηνύσει από τον Μάρτιο, όταν υπήρξε η πρώτη, προφορική, αναστολή της παραγγελίας, ότι δεν ανησυχεί για την επιχείρησή του, καθώς το κέντρο είναι σχεδόν ετοιμοπαράδοτο και το αντίτιμο έχει επίσης καταβληθεί.

Το συμβόλαιο, αξίας 100 εκατ. ευρώ, είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας. «Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα. Το ζήτημα είναι οι ζωές», δήλωσε ο Γκάμπριελ ενώπιον δημοσιογράφων στο Πότσνταμ, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να αποζημιώσει τη Rheinmetall.

Οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις θα πλήξουν τη γερμανική οικονομία, αλλά είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη, είπε ο Γκάμπριελ, ο οποίος είναι και αντικαγκελάριος.

Στον αντίποδα, η Γαλλία ασκεί πιέσεις ώστε να προχωρήσει ένα συμβόλαιο που έχει συνάψει με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο πολεμικών πλοίων τύπου Μιστράλ, αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή θέτουν στο στόχαστρό τους τον ρωσικό τραπεζικό τομέα, την άμυνα και την ενέργεια, λόγω της συνεχιζόμενης υποστήριξης της Μόσχας προς τους φιλορώσους αυτονομιστές. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ πρότειναν να αγοραστούν από την Ε.Ε. ή από το ΝΑΤΟ τα δύο ελικοπτεροφόρα πολεμικά πλοία Μιστράλ που η Γαλλία πρόκειται να παραδώσει στη Ρωσία. «Μιστράλ: να μην παραδοθούν στη Ρωσία, βοηθήστε τη Γαλλία, ενισχύστε τις δυνατότητες της Ε.Ε./του ΝΑΤΟ, αγοράστε τα από τη Γαλλία», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο βουλευτής του CDU Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")