Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για συγκέντρωση δύναμης 20.000 Ρώσων στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, η οποία, όπως αναφέρει, ενδέχεται να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος υπό το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής-ειρηνευτικής αποστολής

Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ κάνει λόγο για συγκέντρωση δύναμης 20.000 Ρώσων στρατιώτες στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, η οποία, όπως αναφέρει, ενδέχεται να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος υπό το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής-ειρηνευτικής αποστολής.

Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης έχει αυξηθεί, δηλώνει και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ενώ μαίνονται οι μάχες αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.

Τουλάχιστον 18 Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε ότι: «Δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου -και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιώτες στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας».

«Η νέα αύξηση των στρατευμάτων της Ρωσίας κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση» επισήμανε η εκπρόσωπος.

Στην ανακοίνωσή του το NATO αναφέρει ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει «το πρόσχημα μίας ανθρωπιστικής ή ειρηνευτικής αποστολής ως δικαιολογία για να στείλει τις ένοπλες δυνάμεις [της] στην ανατολική Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε επίσης την Τετάρτη ότι η απειλή απευθείας επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενταθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Έχουμε λόγους να υποψιαζόμαστε -λαμβάνουμε ανάλογες πληροφορίες κατά τις τελευταίες ώρες- ότι ο κίνδυνος απευθείας επέμβασης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι βέβαιο ότι είναι σήμερα μεγαλύτερος από ό,τι ήταν μερικές ημέρες πριν» δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χθες η πόλη Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, δέχθηκε την πρώτη αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύκτας , σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή εναντίον της περιφερειακής πρωτεύουσας, που είχε πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων πριν από την έναρξη των συγκρούσεων στα μέσα Απριλίου.

«Η περιοχή του Καλίνινσκι δέχθηκε τη νύκτα αεροπορικό πλήγμα, που άνοιξε τρύπα διαμέτρου 4 και βάθους 1,5 μέτρου στον δρόμο … δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών», ανακοίνωσε η δημοτική αρχή.