Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας διέταξε την κρατική Bulgarian Energy Holding (BEH) να διακόψει όλες τις διαδικασίες ανάθεσης συμβολαίων που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μέχρι να κριθεί το έργο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας διέταξε την κρατική Bulgarian Energy Holding ( BEH) να διακόψει όλες τις διαδικασίες ανάθεσης συμβολαίων που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, μέχρι να κριθεί το έργο συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Βασίλ Στόνωφ, ο οποίος είναι προσωρινά υπουργός Ενέργειας, η ΒΕΗ οφείλει να εφαρμόσει την απόφαση και να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Ε.Ε., ενώ η εταιρεία δεν προχώρησε στην αύξηση του κεφαλαίου της κοινοπραξίας με τους Ρώσους, στην οποία συμμετέχει κατά το ήμισυ. Η κοινοπραξία αυτή έχει αναλάβει να κατασκευάσει το βουλγαρικό τμήμα του South Stream, οπότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για την ρωσική πλευρά.

Κάτι αντίστοιχο είχε ξανασυμβεί και τον Ιούνιο, όταν η κυβέρνηση της χώρας διέταξε την παύση της κατασκευής του έργου, αλλά στα τέλη του ίδιου μήνα, η υπουργός Ανάπτυξης, Ντεσισλάβα Τερζίεβα, έδωσε τελικά το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ότι αφορά τον σταθμό συμπίεσης στη Βάρνα και το τερματικό στο Πάσα Ντέρε.

Στις αρχές Αυγούστου, το εν λόγω υπουργείο ανέφερε ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα τα κρατικά συμφέροντα από την άδεια που δόθηκε στο έργο, ενώ θα προκληθούν επιπλοκές στη σχέση με την Ε.Ε., η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασία παραπομπής της Βουλγαρίας με αφορμή τον South Stream. Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας που ζητούν να ανακληθεί η άδεια κατασκευής των παραπάνω έργων.

Σημειώνεται ότι με βάση την περιβαλλοντική μελέτη, τα δύο αυτά υποέργα θεωρούνται ανεξάρτητα και όχι κομμάτια του South Stream, για αυτό και έλαβαν τις σχετικές άδειες από τις κρατικές αρχές. Όπως και να χει, πάντως, η βουλγαρική κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει επιδέξια ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα και ιδίως το φυσικό αέριο, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο δεδομένων των συνθηκών.