ΙΕΑ: Προειδοποίηση για Πιθανα Προβληματα στον Εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Αγοράς με Αέριο

ΙΕΑ: Προειδοποίηση για Πιθανα Προβληματα στον Εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Αγοράς με Αέριο
energia.gr
Τρι, 26 Αυγούστου 2014 - 12:57
Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν προσπάθειες να γεμίσουν με αέριο τις αποθήκες τους και να αναπτύξουν όσο μπορούν τις δυνατότητες αντίστροφης ροής των αγωγών τους, ώστε να είναι έτοιμες ενόψει του χειμώνα για πιθανές διακοπές στην προμήθεια ρωσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως παρατηρεί η διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Μαρία βαν ντερ Χόεβεν.

Οι ευρωπαϊκές χώρες καταβάλουν προσπάθειες να γεμίσουν με αέριο τις αποθήκες τους και να αναπτύξουν όσο μπορούν τις δυνατότητες αντίστροφης ροής των αγωγών τους, ώστε να είναι έτοιμες ενόψει του χειμώνα για πιθανές διακοπές στην προμήθεια ρωσικού αερίου λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως παρατηρεί η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Μαρία βαν ντερ Χόεβεν, σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Argus.

Βάσει στοιχείων του ΙΕΑ, περίπου το 30% του αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη μεταφέρεται σήμερα μέσω Ουκρανίας. Δεδομένης της κρίσης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα και δεδομένων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη δεύτερη, ο οργανισμός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν προβλήματα με τον ομαλό εφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς, αν και σημειώνει ότι το ενδεχόμενο είναι μάλλον χαμηλό.

Παράλληλα, η κα Χόεβεν παρατήρησε ότι οι τιμές του αερίου στην Ευρώπη παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί υπερβολικά για πιθανές ελλείψεις. Επίσης, η ίδια τόνισε ότι σε περίπτωση διαταραχών, η Ευρώπη θα αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, όπως το αέριο από τη Νορβηγία και το LNG, αλλά έναντι ενός αυξημένου κόστους.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις κινήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα συγκαταλέγεται και η συμφωνία που έκλεισε η νορβηγική Statoil με τη Λιθουανία, ώστε να την εφοδιάσει με LNG. Η συγκεκριμένη χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και με τον τρόπο αυτό βρίσκει μια διέξοδο ώστε να διαφοροποιήσει σε ένα βαθμό τις πηγές της.