Η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει «πραγματιστική συνεργασία» με την Δύση, αλλά «θα υπερασπιστεί την οικονομία της», μετά την προειδοποίηση της ΕΕ για νέο γύρο κυρώσεων. Το δε ΝΑΤΟ διαμήνυσε ότι θα έχει πιο έντονη παρουσία στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο

Η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει «πραγματιστική συνεργασία» με την Δύση, αλλά «θα υπερασπιστεί την οικονομία της», μετά την προειδοποίηση της ΕΕ για νέο γύρο κυρώσεων. Το δε ΝΑΤΟ διαμήνυσε ότι θα έχει πιο έντονη παρουσία στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα επικρατήσει η κοινή λογική», λέγοντας με νόημα πως ο χορός των αμοιβαίων μέτρων γίνεται «εις βάρος των δικών μας συμφερόντων αλλά και των συμφερόντων των δυτικών εταίρων μας». Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ είχε αναφέρει πως «η Ρωσία θα ξεκινήσει, πρώτα απ όλα, από τα συμφέροντά της, θα προστατεύσουμε την οικονομία μας, την κοινωνική μας σφαίρα, τις επιχειρήσεις μας». Παράλληλα, θα αντλήσουμε συμπεράσματα από την στάση των εταίρων μας», είπε ο Λαβρώφ. Επίσης, υποβάθμισε το άτυπο μπλόκο της G7 στην Ρωσία, από την G8, απλώς παρέκαμψαν την σύνοδο στο Σότσι», είπε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φόγκ Ρσμούσσεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα κάνει πιο αισθητή την παρουσία του στην ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα χρειαστεί. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Ρασμούσσεν ανέφερε ότι χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών στην περιοχή. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997. Δήλωσε, επίσης, ότι αναμένεται από το ουκρανικό Κοινοβούλιο να καταργήσει μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου το καθεστώς του αδέσμευτου κράτους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Κατηγορώ Ποροσένκο

Εν τω μεταξύ, ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τούσκ ο οποίος θα αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός πολέμου και «όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία». Σε ομιλία του επ’ ευκαιρία της 75ης επετείου από την επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Πολωνίας, ο Τούσκ είπε: «Υπάρχει ακόμη χρόνος να σταματήσουμε αυτούς για τους οποίους η βία, η ισχύς, η επίθεση γίνονται για μια ακόμη φορά το οπλοστάσιο μιας πολιτικής δράσης».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «επίθεση», η οποία έχει μεταβάλλει ριζικά, εις βάρος του Κιέβου, την ισορροπία στο πεδίο της μάχης. «Ευθεία και ανοικτή σύγκρουση έχει εξαπολυθεί κατά της Ουκρανίας από γειτονικό κράτος. Αυτό έχει μεταβάλλει την κατάσταση στην ζώνη των συγκρούσεων κατά ριζικό τρόπο», δήλωσε ο Ποροσένκο σε ομιλία του σε στρατιωτική ακαδημία του Κιέβου. Ανέφερε ακόμη ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών-μελών «θα εξετάσουν μαζί μια νέα πολιτική η οποία θα κύριο στόχο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της κοινότητας των δυτικών κρατών απέναντι στην απειλή ενός πολέμου, όχι μόνο στην ανατολική Ουκρανία».