ΕΚΤ: Αιφνίδια Μείωση Επιτοκίου στο 0,05% - Έρχεται και Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης 500 Δισ. Ευρώ

ΕΚΤ: Αιφνίδια Μείωση Επιτοκίου στο 0,05% - Έρχεται και Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης 500 Δισ. Ευρώ
energia.gr
Πεμ, 4 Σεπτεμβρίου 2014 - 16:17
Μείωσε στο 0,05% από 0,15% το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ, κατά την τακτική συνεδρίασή της την Πέμπτη. Η κίνηση αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας τα οποία ο Ντράγκι αναμένεται να εξειδικεύσει. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, 500 δισ. ευρώ

Μείωσε στο 0,05% από 0,15% το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ, κατά την τακτική συνεδρίασή της την Πέμπτη. Η κίνηση αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς η πλειοψηφία των αναλυτών δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα, το ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα ρευστότητας τα οποία ο Ντράγκι αναμένεται να εξειδικεύσει. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, έχει πέσει στο τραπέζι και η ιδέα για πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, 500 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει πιθανότατα το πρόγραμμα στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, εκτός και εάν συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το πρακτορείο αναφέρει πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να διαρκέσει τρία χρόνια, θα ξεκινήσει το 2014 και θα αφορά αγορές εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS-Asset Backed Securities) και καλυμμένων ομολόγων.

Οι αποφάσεις αυτές της ΕΚΤ εντάσσονται σε μια προσπάθειά της να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο εκδήλωσης του φαινομένου του αποπληθωρισμού μείωσε τα βασικά επιτόκια του ευρώ κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες, σε νέα αρνητικά ρεκόρ.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, το βασικό επιτόκιο μειώνεται σε 0,05% (από 0,15%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,30% (από 0,40%) ενώ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο, στο -0,20% (από -0,10%).