Σύγχρονη Χώρα, Μόνο με Σύγχρονο Δημόσιο

Είναι παρήγορο ότι ακόμη και εν έτει 2014 το ελληνικό δημόσιο ανακαλύπτει την τεχνολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία. Και είναι ενθαρρυντικό ότι στη Δημόσια Διοίκηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών. Εστω και αργά ανακοινώθηκε ότι η έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων θα μπορεί να γίνει μέσα σε 20 λεπτά και μόνο με έναν μάρτυρα. Τα ΚΕΠ, έπειτα από τόσα χρόνια λειτουργίας, μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν «επανάσταση» για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Μέσα σε πέντε μήνες εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. πιστοποιητικά και μάλιστα σε διάστημα ολίγων λεπτών. Μια διαδικασία που άλλοτε αποδεικνυόταν χρονοβόρα και απίστευτα γραφειοκρατική
energia.gr
Παρ, 12 Σεπτεμβρίου 2014 - 09:06

Είναι παρήγορο ότι ακόμη και εν έτει 2014 το ελληνικό δημόσιο ανακαλύπτει την τεχνολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία. Και είναι ενθαρρυντικό ότι στη Δημόσια Διοίκηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Εστω και αργά ανακοινώθηκε ότι η έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων θα μπορεί να γίνει μέσα σε 20 λεπτά και μόνο με έναν μάρτυρα.

Τα ΚΕΠ, έπειτα από τόσα χρόνια λειτουργίας, μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν «επανάσταση» για την ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Μέσα σε πέντε μήνες εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. πιστοποιητικά και μάλιστα σε διάστημα ολίγων λεπτών. Μια διαδικασία που άλλοτε αποδεικνυόταν χρονοβόρα και απίστευτα γραφειοκρατική.

Αλλά και ο εμπλουτισμός του taxis με μια σειρά από υπηρεσίες έχει αποδειχθεί πολύ σημαντικό γεγονός για τους πολίτες. Ποιος θα το φανταζόταν πριν από τέσσερα πέντε χρόνια ότι όλες σχεδόν οι συναλλαγές με τις εφορίες θα μπορούσαν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Είναι ασφαλώς σημάδια βελτίωσης ενός κακού δημόσιου τομέα, που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες και συνεχίζει να ταλαιπωρεί εκατομμύρια πολίτες. Η αρχή έγινε για μια σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση που θα σέβεται τον πολίτη, αλλά και θα βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων που χάνονται εξαιτίας μιας δυσκίνητης κρατικής μηχανής.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα. Το γεγονός ότι το 64% των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει καλή σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οταν σχεδόν 7 στους 10 αγνοούν το e-mail και συνεννοούνται με... φαξ ή όταν μόλις 1 στους 4 έχει γνώση αγγλικών, ασφαλώς δεν περιποιεί τιμή για το υπάρχον προσωπικό.

Ομως δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν δεν εκσυγχρονιστούν οι δημόσιες υπηρεσίες, αν δεν εξαλειφθεί το χάος που επικρατεί στα υπουργεία, τις εφορίες και τα Ταμεία, δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κράτος. Ενα κράτος που δεν ταλαιπωρεί τον πολίτη και δεν «ταΐζει» με εκατομμύρια ευρώ το «τέρας» της γραφειοκρατίας και φυσικά τη διαφθορά.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 11/09/2014)