Ζήτημα Επιβίωσης των Επιχειρήσεων

Τρομάζουν τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από τις τραγικές, θα μπορούσε να πει κανείς, καθυστερήσεις στην εκδίκαση και την απονομή Δικαιοσύνης. Όταν στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 400.000 φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων για διάσημα έως και... δέκα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να μιλά για φιλικό, προς την επιχειρηματικότητα, περιβάλλον στην Ελλάδα. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η χώρα δεν είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Το κόστος για τις επιχειρήσεις, για το σύνολο της οικονομίας, είναι πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι 5,3 χρόνια και η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται από 7% έως και... 52% της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς!
energia.gr
Τρι, 30 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:46

Τρομάζουν τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε χθες ο ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από τις τραγικές, θα μπορούσε να πει κανείς, καθυστερήσεις στην εκδίκαση και την απονομή Δικαιοσύνης.

Όταν στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν 400.000 φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων για διάσημα έως και... δέκα χρόνια, κανείς δεν μπορεί να μιλά για φιλικό, προς την επιχειρηματικότητα, περιβάλλον στην Ελλάδα. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί η χώρα δεν είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Το κόστος για τις επιχειρήσεις, για το σύνολο της οικονομίας, είναι πολύ μεγάλο.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης είναι 5,3 χρόνια και η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται από 7% έως και... 52% της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς! Σήμερα στα ελληνικά δικαστήρια υπάρχουν 3,5 εκκρεμείς, σε πρώτο βαθμό, διοικητικές υποθέσεις ανά 100 κατοίκους έναντι κάτω από 0,5 διοικητικές υποθέσεις ανά 100 κατοίκους στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Η ανάγκη για ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους και συνολικότερα της δημόσιας διακυβέρνησης είναι προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, «για τις επιχειρήσεις η ταχύτητα επίλυσης των διοικητικών διαφορών και όλων των διαδικασιών, στις οποίες εμπλέκονται τα δικαστήρια σχετίζεται άμεσα με την επιβίωσή τους». Γιατί οι καθυστερήσεις παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Τις επιβαρύνουν με δυσανάλογο διοικητικό κόστος και κόστος κεφαλαίου. «Καθυστερούν ή ματαιώνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Αποθαρρύνουν την προσέλκυση επενδύσεων».

Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει λοιπόν να προχωρήσει άμεσα σε ριζικές ανατροπές. Να εφαρμόσει μια πραγματική μεταρρύθμιση με τόλμη, πολύ περισσότερο που δεν έχει απολύτως κανένα δημοσιονομικό κόστος!

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/09/2014)