Χωρίς την διεύρυνση, η όρεξη των Ρώσων δεν θα εστίαζε μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Βουλγαρία και τα κράτη της Βαλτικής, τόνισε κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso

Χωρίς την διεύρυνση, η όρεξη των Ρώσων δεν θα εστίαζε μόνο στην Ουκρανία αλλά και στη Βουλγαρία και τα κράτη της Βαλτικής, τόνισε κατά την τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso .

Ο Barroso έκανε την τελευταία του εμφάνιση μπροστά σε δημοσιογράφους και αποφάσισε να είναι ιδιαίτερα προκλητικός απέναντι στη Μόσχα.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Πορτογάλου στο τιμόνι της Κομισιόν ήταν η λεγόμενη «μεγάλη διεύρυνση των 10» το 2004 (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Κύπρος και Μάλτα), Βουλγαρία και Ρουμανία το 2007 και Κροατία το 2013.

Ερωτηθείς εάν η διεύρυνση Βουλγαρίας και Ρουμανίας, χώρες οι οποίες βρίσκονται ακόμη στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών μετά την ένταξή τους στην ΕΕ λόγω της ανεπάρκειας στην επιβολή του νόμου και τα αυξημένα επίπεδα διαφθοράς, ο Πορτογάλος υπερασπίστηκε τη διεύρυνση σε αυτές τις χώρες.

 «Φανταστείτε για ένα λεπτό, αυτές οι χώρες να μην είχαν ενταχθεί στην ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, σήμερα δεν θα συζητούσαμε μόνο για την Ουκρανία. Θα συζητούσαμε πιθανώς για τη Βουλγαρία ή τις χώρες της Βαλτικής», υπογράμμισε.

 «Επομένως ήταν σωστή [η διεύρυνση]. Φυσικά δεν ήταν τέλεια. Ωστόσο επιτρέψτε μου να σας πω ειλικρινά- τα προβλήματα που έχουμε στην ευρωπαϊκή ενοποίηση αυτά τα χρόνια, οφείλονται σε Βουλγαρία και Ρουμανία; Φυσικά και όχι», επεσήμανε.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν παλαιότερα κράτη μέλη που κάνουν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ πολύ πιο δύσκολη από ό, τι τα νέα κράτη μέλη. Είπε επίσης ότι η λήψη αποφάσεων στην Ένωση των «28» δούλεψε, παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι η διεύρυνση θα καταστήσει τη διαδικασία ανέφικτη.

Ερωτηθείς από την EurActiv πώς η ΕΕ μπορεί να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, όπου η διαδικασία λήψης αποφάσεων γίνεται από ένα άτομο, ο Barroso είπε ότι το γεγονός πως ο Putin λαμβάνει όλες τις αποφάσεις δεν προσδίδει απαραίτητα στο σύστημα μεγαλύτερη συνοχή.

 «Δεν θέλουμε το ρωσικό σύστημα λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Δεν το θέλουμε», είπε εμφαντικά.

Σε ερώτημα της EurActiv εάν ενδιαφέρεται για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς η θητεία του Ban Ki-Moon λήγει το 2016, ο Πορτογάλος έδωσε μια μακρά απάντηση αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

 «Δεν έχω λάβει την τελική μου απόφαση σχετικά με πολιτικούς διορισμούς, ή τις εκλογές στη χώρα μου, ή για τον ΟΗΕ όπως αναφέρετε», υπογράμμισε.