Η Βρετανία δεν θα υποστηρίξει μελλοντικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προκαλώντας ανησυχίες ότι η πολιτική αυτή θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Η Βρετανία δεν θα υποστηρίξει μελλοντικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταναστών που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, προκαλώντας ανησυχίες ότι η πολιτική αυτή θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η Joyce Anelay, Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε σε γραπτή δήλωση προς το Κοινοβούλιο ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα ενθαρρύνουν περισσότερους μετανάστες να κάνουν το δυνητικά θανατηφόρο ταξίδι.

Η δήλωσή της, η οποία ήρθε στο φως την Τρίτη, δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου αφού πρώτα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε τα σχέδια για να ξεκινήσει μια αποστολή βοήθειας προς την Ιταλία να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική.

 «Πιστεύουμε ότι δημιουργούν έναν ακούσιο παράγοντα έλξης, ενθαρρύνοντας περισσότερους μετανάστες να επιχειρούν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι και έτσι οδηγούνται σε έναν πιο τραγικό και άσκοπο θάνατο», τόνισε.

 «Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη των προσφύγων και των μεταναστών που επιχειρούν αυτό το επικίνδυνο πέρασμα είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στις χώρες προέλευσης και διέλευσης, καθώς και στη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων».

Η Frontex έχει ζητήσει από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν περισσότερο στη νέα αποστολή, που αναμένεται να κοστίσει 2.9εκ ευρώ μηνιαίως, ώστε να τεθεί σε λειτουργία από την 1η Νοεμβρίου.

(EurActiv με Reuters)