Υπερβολικές κρίνει τις πωλήσεις του ρουβλίου ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Ουλουκάγεφ, ο οποίος προβλέπει ότι το νόμισμα της χώρας του σύντομα θα επανακάμψει Οι δυτικές κυρώσεις και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν οδηγήσει το ρούβλι σε υποτίμηση της αξίας του κατά 30% περίπου σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του χρόνου

Υπερβολικές κρίνει τις πωλήσεις του ρουβλίου ο Ρώσος Υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Ουλουκάγεφ, ο οποίος προβλέπει ότι το νόμισμα της χώρας του σύντομα θα επανακάμψει Οι δυτικές κυρώσεις και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, έχουν οδηγήσει το ρούβλι σε υποτίμηση της αξίας του κατά 30% περίπου σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του χρόνου.

Ήδη το ρούβλι βρέθηκε, μέσα σε 3 ημέρες, σε νέο χαμηλότερο μέσα σε έναν μήνα, σημειώνοντας απώλειες περίπου 10% ως αποτέλεσμα της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας να μειώσει τις παρεμβάσεις για την ισοτιμία του. Η ρωσική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει ως σήμερα περί τα 30 δισ. δολάρια για να στηρίξει το ρούβλι.

Ο Ουλουκάγεφ προβλέπει πιθανή αύξηση ως και 4% τον πληθωρισμό, ο οποίος ήδη βρίσκεται στο 6,5%, λόγω μείωσης της αξίας του ρωσικού νομίσματος. Ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η υποτίμηση του δεν θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Ας σημειωθεί ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η κεντρική τράπεζα, έχουν κάνει δηλώσεις αναφορικά με την αποδυνάμωση του ρουβλίου, την οποία χαρακτήρισαν υπερβολική, ενώ παράλληλα προέβλεψαν ότι έστω και μερικώς, το ρωσικό νόμισμα θα ανακάμψει.

Το ρούβλι ανέκαμψε οριακά από τα ιστορικά χαμηλά του, κατά το τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της Μόσχας την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου.

Traders και άλλοι παράγοντες της αγοράς, σχολίασαν ότι ως αίτια της ανάκαμψης θα μπορούσαν να προσδιοριστούν η κατοχύρωση κερδών και οι προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα επέμβει για να στηρίξει την αγορά.

Η κεντρική τράπεζα από την πλευρά της, με επιστολή στην εφημερίδα Wall Street Journal, ανέφερε ότι το ρούβλι έχει υποτιμηθεί, την ώρα που από την πλευρά της «έλαβε αρκετά μέτρα για να επηρεάσει τη συναλλαγματική ισοτιμία», δηλώνοντας παράλληλα ότι «είναι έτοιμη να αναλάβει δράση ανά πάσα στιγμή».