Να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελευθέρου ΕΕ-ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας μετά τη συνάντηση των G20, η Μέρκελ είπε πως η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί «ταχέως και αποφασιστικά» με τις ΗΠα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας

Να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ελευθέρου ΕΕ-ΗΠΑ κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας μετά τη συνάντηση των G20, η Μέρκελ είπε πως η ΕΕ θα πρέπει να διαπραγματευθεί «ταχέως και αποφασιστικά» με τις ΗΠα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Στο μεταξύ παρόμοια έκκληση έκανε και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που μίλησε κατά εκείνων που αντιτίθενται στην εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, που έχει απέναντί της τα ευρωπαϊκά εμπορικά συνδικάτα, θα καταργήσει τους δασμούς μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση συνιστά εμπόδιο στη συμφωνία. Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, το Βερολίνο απέρριψε παρόμοια συμφωνία με τον Καναδά εξαιτίας του μηχανισμού Επίλυσης Διαφορών Κράτους-Επενδυτή (ISDS), ο οποίος σύμφωνα με αναλυτές δίνει τη δυνατότητα στους επενδυτές να μπλοκάρουν ή να αντιστρέφουν νόμους, ιδιαίτερα εκείνους που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Με λίγα λόγια, οι επενδυτές μπορούν να μηνύουν απευθείας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα, τα οποία θεωρούν πως βλάπτουν την οικονομική τους δραστηριότητα.

Το Παρίσι λέει «όχι»

Η Γαλλία, ωστόσο, φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη και να επιμένει ότι ο εν λόγω μηχανισμός δεν πρέπει να είναι μέρος της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

«Η Γαλλία δεν θέλει ο ISDS να είναι μέρος της διαπραγματευτικής εντολής», είπε ο Ματίας Φεκλ, Υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου στη Γαλλική Γερουσία.

«Πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα του κράτους να καθορίζει και να εφαρμόζει τα δικά του πρότυπα, να διατηρηθεί η αμεροληψία του δικαστικού συστήματος και να επιτραπεί στο λαό της Γαλλίας, και στον κόσμο, να διεκδικεί τις αξίες τους», πρόσθεσε.