Τι Σημαίνει για την Ευρώπη η Δήλωση - Βόμβα Ντράγκι: «Θα Μπορούσαμε να Αγοράσουμε και Κρατικά Ομόλογα»

Τι Σημαίνει για την Ευρώπη η Δήλωση - Βόμβα Ντράγκι: «Θα Μπορούσαμε να Αγοράσουμε και Κρατικά Ομόλογα»
Reuters
Τρι, 18 Νοεμβρίου 2014 - 13:35
Ανοικτή αναφορά στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων έκανε χθες για πρώτη φορά ο Μάριο Ντράγκι

Ανοικτή αναφορά στο ενδεχόμενο αγοράς κρατικών ομολόγων έκανε χθες για πρώτη φορά ο Μάριο Ντράγκι. Ολοκληρώνοντας ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι το 2015 θα πρέπει κυβερνήσεις και όργανα της Ε.Ε. να θέσουν σε εφαρμογή μια συνεκτική κοινή στρατηγική που θα οδηγήσει τις οικονομίες σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης.

Αργότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει και πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα και ότι αυτά «θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αγορά διαφορετικών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, ένα από τα οποία είναι τα κρατικά ομόλογα». Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντράγκι μιλά ανοικτά για αγορά κρατικών ομολόγων. Νωρίτερα άλλο κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας, ο Ιβ Μερς, σε ομιλία στη Φρανκφούρτη, έφτασε να υποστηρίξει ότι «θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε αγορές χρυσού, μετοχών ή ETF». Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι «κάθε αγορά περιουσιακού στοιχείου ή πολύτιμου μετάλλου ή ξένου νομίσματος αυξάνει το ρίσκο που λαμβάνει ο αγοραστής» και αποκάλυψε πως από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS).

Σε έρευνα του Bloomberg, το 95% των αναλυτών εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορά και άλλων κατηγοριών τίτλων, με το 20% να πιστεύει ότι αυτό θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση της διοίκησης τον Δεκέμβριο και το 75% να βλέπει μια τέτοια απόφαση εντός του 2015.

Ως προς την ταυτότητα των τίτλων αυτών, το 75% κάνει λόγο για εταιρικά ομόλογα, το 43% για χρέος κυβερνητικών οργανισμών και το 57% για κρατικά ομόλογα.

Σχέδιο 300 δις ευρώ

Οι κινήσεις αυτές είναι πιθανό να συμπέσουν χρονικά με τις πρωτοβουλίες που ετοιμάζεται να αναλάβει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αναγγείλει από το καλοκαίρι «πακέτο» επενδυτικών δαπανών 300 δις ευρώ και αναμένεται εντός του Δεκέμβρη να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής πριν από το τέλος του έτους. Το σημαντικότερο ερώτημα αφορά την προέλευση των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους Financial Times, απορρίφθηκε η ιδέα να αξιοποιηθεί μέρος από τα 500 δισ. ευρώ που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθώς κάτι τέτοιο απαγορεύεται καταστατικά. Εναλλακτικά προτάθηκε τα κεφάλαια να προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Κοινοτικά έγγραφα που επικαλείται ο δημοσιογράφος των FT προτείνουν το δημόσιο χρήμα να χρησιμοποιηθεί ως «πρώτη βαθμίδα» σε ένα ειδικό επενδυτικό όχημα, η οποία θα απορροφά τις ζημίες και θα αφήνει για τους ιδιώτες επενδυτές τα κέρδη. Με τον τρόπο αυτό ευελπιστούν ο ιδιωτικός τομέας να μοχλεύσει τα δημόσια κεφάλαια μέχρι και δέκα φορές, οπότε θα αρκούσαν 30 δισ. για να προκύψει το πακέτο των 300 δισ. ευρώ.

Σε δημοσίευμά του το Reuters παραθέτει δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, ότι «στόχος είναι να εμπλακούν ιδιωτικά κεφάλαια σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα ευρυζωνικά δίκτυα, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, αλλά ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να αναλάβει όλο το ρίσκο». Στο μηνιαίο δελτίο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκε χθες, υπογραμμίζεται πάντως ότι «ένα πρόσθετο οικονομικό πακέτο που θα χρηματοδοτηθεί με χρέος δεν θα είναι εποικοδομητικό για την οικονομική κατάσταση στη Γερμανία και θα έχει σχετικά αμελητέο τονωτικό αποτέλεσμα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη».

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 18/11/2014)