Η Γαλλία είναι έτοιμη να πουλήσει κρατικά μερίδια σε εταιρείες ενέργειας στο πλαίσιο σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί η κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυνατότητα να καθορίζει τη στρατηγική τους, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανέφερε
Η Γαλλία είναι έτοιμη να πουλήσει κρατικά μερίδια σε εταιρείες ενέργειας στο πλαίσιο σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων, αρκεί η κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυνατότητα να καθορίζει τη στρατηγική τους, σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ανέφερε.

Η Πολιτεία θα πουλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια ώστε «να μπορεί να διατηρεί την εξουσία να ελέγχει στρατηγικά μια εταιρεία» ήταν τα λόγια της Ρουαγιάλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας έδωσε την απάντηση αυτή όταν ρωτήθηκε για πιθανή πώληση μετοχών των εταιρειών Electricite de France SA και GDF Suez SA.

«Οταν μπορούν να μειωθούν οι συμμετοχές του κράτους διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα ελέγχου αυτών των στρατηγικών εταιρειών, τότε δεν υπάρχει λόγος να μένουν κάποιες από τις συμμετοχές αυτές στο ψυγείο» είπε και πρόσθεσε ότι «το εξετάσαμε για κάθε περίπτωση χωριστά».

Ο υπουργός Οικονομικών Μανουέλ Μακρόν είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ότι τους επόμενους 18 μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις από 5 έως 10 δισ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους και την αύξηση των επενδύσεων για οικονομική ανάπτυξη. Το γαλλικό Δημόσιο διατηρεί συμμετοχές σε 74 εταιρείες, από τις οποίες οι 13 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο -η αξία αυτών των συμμετοχών ανέρχεται σε 76 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την υπηρεσία Agence des Participations de l' Etat που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Η Γαλλία θα αρχίσει να εφαρμόζει σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων πουλώντας ποσοστά σε περιφερειακά αεροδρόμια και εταιρείες όπου το Δημόσιο κατέχει διπλά δικαιώματα ψήφου, είχε πει πρόσφατα ο Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Λε Μοντ». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυβέρνηση δεν θα πουλήσει ακόμη μετοχές της εταιρείας διαχείρισης πυρηνικής ενέργειας EDF ή την εταιρεία στοιχήματος Francaise des Jeux. Ηδη η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει διαδικασίες για πώληση του μεριδίου της στο αεροδρόμια της Τουλούζης. Νωρίτερα φέτος πούλησε μετοχές της GDF Suez, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στη χώρα, αξίας 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, έχει πουλήσει το 3,1% της GDF Suez μειώνοντας τη συμμετοχή της σε 33,6%.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 19/11/2014)