Μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνοντας έκκληση προς τους Ευρωβουλευτές να εργαστούν για μια Ευρώπη ανθρωποκεντρική που θα εξασφαλίζει στους στους πολίτες της, ασφάλεια, ευημερία και αξιοπρέπεια, και να προστατέψουν και να καλλιεργήσουν την ταυτότητά της
Μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της Ευρώπης έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθύνοντας έκκληση προς τους Ευρωβουλευτές να εργαστούν για μια Ευρώπη ανθρωποκεντρική που θα εξασφαλίζει στους στους πολίτες της, ασφάλεια, ευημερία και αξιοπρέπεια, και να προστατέψουν και να καλλιεργήσουν την ταυτότητά της.

Μάλιστα ο Ποντίφικας ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη,καλώντας έτσι την Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί για την οικοδόμηση μιας Ευρώπης που «δεν ασχολείται μόνο με την οικονομία, αλλά κυρίως με την "ιερότητα του κάθε ανθρώπου γύρω από τις αιώνιες αξίες". «Η Ευρώπη χρειάζεται φροντίδα, να υπερασπίζεται και να προστατεύει τον κάθε άνθρωπο, κάθε άνδρα και γυναίκα» τόνισε ο Ποντίφικας μέσα σε θυελλώδη χειροκροτήματα.

«Ένας από τους καλύτερους πίνακες του Ραφαήλ, που ξεχωρίζει στο Βατικανό, είναι η Σχολή της Αθήνας» σημείωσε ο προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας και πρόσθεσε: «Ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης είναι στο επίκεντρο. Ο Πλάτων δείχνει προς τον ουρανό, στον κόσμο των ιδεών. Ο Αριστοτέλης δείχνει προς τα έξω, προς αυτόν που παρακολουθεί τη σκηνή, προς τον κόσμο, την πραγματικότητα. Για μένα αυτή είναι η εικόνα και η ιστορία της Ευρώπης, που συνδέει τον ουρανό και τη γη. Οι λαοί της Ευρώπης ανέκαθεν ξεχώριζαν. Ο ουρανός είναι το άνοιγμα στον Θεό και η γη αναπαριστά την πρακτική και συγκεκριμένη ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει καταστάσεις και προβλήματα».
 
"Ήρθε η ώρα να εργαστούμε μαζί για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα περιστρέφεται, όχι γύρω από την οικονομία αλλά από την ιερότητα του ανθρώπου, γύρω από τις αναφαίρετες αξίες", είπε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την ομιλία του στο Στρασβούργο. "Να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη", συνέχισε, «που θα αγκαλιάσει με θάρρος το παρελθόν της και θα κοιτάξει προς το μέλλον με σιγουριά έτσι ώστε να βιώσει πλήρως την ελπίδα για το παρόν της».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ήρθε η ώρα να προωθηθούν πολιτικές που δημιουργούν εργασία, αλλά πάνω απ` όλα υπάρχει μια ανάγκη ανάκτησης της αξιοπρέπειας στην εργασία, διασφαλίζοντας σωστές συνθήκες και ανακτώντας δικαιώματα σε αυτήν». Αυτό υποδηλοί από τη μια πλευρά την εξεύρεση τρόπων για να συνδυαστεί η ευελιξία της αγοράς με την ανάγκη για σταθερότητα και ασφάλεια από την πλευρά των εργαζομένων.
 
"Υποδηλοί επίσης", πρόσθεσε, "το να προτιμηθεί το κατάλληλο κοινωνικό πλαίσιο που θα εστιάζει όχι στην εκμετάλλευση των ανθρώπων, αλλά θα διασφαλίζει, μέσω ακριβώς της εργασίας, την ικανότητά τους να δημιουργήσουν οικογένεια και να μορφώσουν τα παιδιά τους".

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Μεσόγειος να καταστεί ένα απέραντο νεκροταφείο». "Τα πλοία που φτάνουν στις ακτές της Ευρώπης σε καθημερινή βάση", είπε, "είναι γεμάτα με άνδρες και γυναίκες που έχουν ανάγκη αποδοχής και βοήθειας".
 
Σύμφωνα με τον Πάπα η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση μόνο αφού μπορέσει να καθορίσει ξεκάθαρα την πολιτιστική της ταυτότητα και να υιοθετήσει επαρκή νομοθεσία για προστασία των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και τη διασφάλιση της αποδοχής των μεταναστών.

"Η επίγνωση της ταυτότητας της Ευρώπης είναι απαραίτητη και για ένα θετικό διάλογο με τα κράτη μέλη που έχουν ζητήσει να γίνουν μέλη της Ε.Ε. στο μέλλον, ανέφερε", προσθέτοντας ότι σκέφτεται ιδιαίτερα τα κράτη των Βαλκανίων για τα οποία η ιδιότητα του κράτους-μέλους θα ήταν μια απάντηση στην επιθυμία τους για ειρήνη στην περιοχή, η οποία έχει υποφέρει πολύ στο παρελθόν από διενέξεις.

Είναι επίσης απαραίτητη για τις σχέσεις της Ε.Ε. με άλλες γειτονικές χώρες, ανέφερε, ιδίως αυτών με σύνορα στη Μεσόγειο, πολλές από τις οποίες υποφέρουν από εσωτερικές διενέξεις, την πίεση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και την πραγματικότητα της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

"Σε σας εναπόκειται", κατέληξε απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, "να προστατέψετε και να καλλιεργήσετε την ταυτότητα της Ευρώπης έτσι ώστε οι πολίτες της να νοιώσουν εκ νέου εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Ένωσης και στο βασικό έργο της, αυτό της ειρήνης και της φιλίας".

Σε σύντομη παρέμβασή του πριν την ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για μια χωρίς προηγούμενο κρίση που έχει χτυπήσει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς. "Χωρίς εμπιστοσύνη", ανέφερε, "κανένας θεσμός δεν μπορεί να επιβιώσει σε μόνιμη βάση".

Απευθυνόμενος στον Πάπα, ο κ. Σουλτς είπε ότι τα λόγια του αποτελούν φάρο που οδηγεί στην ειρήνη, το διάλογο και την κοινή ευθύνη. "Μας υπενθυμίζουν", πρόσθεσε, "ότι στην Ευρώπη έχουμε ένα κοινό καθήκον και πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις".

Μετά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πάπας θα απευθύνει όπως μεταδίδει το nomisma.com.cy, ομιλία και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.