Ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η Κομισιόν τον μηχανισμό για το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315δις ευρώ, μέσω του οποίου θα αναδιανεμηθούν κονδύλια από τις πλούσιες βόρειες χώρες-μέλη της ΕΕ προς τον Νότο

Ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, η Κομισιόν τον μηχανισμό για το σχέδιο επενδύσεων ύψους 315δις ευρώ, μέσω του οποίου θα αναδιανεμηθούν κονδύλια από τις πλούσιες βόρειες χώρες-μέλη της ΕΕ προς τον Νότο.

Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) με 5δις να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 8 δις εγγυήσεις από τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά ταμεία, αποσκοπώντας να εξασφαλίσουν μια συνεισφορά ύψους € 16 δισ στο σύνολό τους από τα θεσμικά όργανα.

Όπως αναφέρει η Euractiv, η εγγύηση των 8δις θα έρθει σε μια περίοδο 3 ετών από την «Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη» (3.3 δις), το πρόγραμμα για έρευνα της ΕΕ Horizon 2020 (2.7δις) και τα ανεκμετάλλευτα κονδύλια αξίας 2δις ευρώ.

Βάσει των προαναφερθέντων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα έχει συνολικά 21δις ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 240δις ευρώ για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και 75δις ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις την περίοδο 2015-2017. Ο 15πλασιασμός των κονδυλίων σε σχέση με τις αρχικές επενδύσεις θα επιτευχθεί μέσω μιας σειράς μεθόδων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τα κεφάλαια του EFSI θα χρησιμεύσουν ως πιστωτική προστασία για μια σειρά από νέες δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Αυτά περιλαμβάνουν τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση του χρέους για έργα υψηλού κινδύνου, τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης και μια ποικιλία χρηματοδότησης ιδίων κεφαλαίων. Αυτά τα μέσα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα πρέπει να απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, η χρηματοδότηση EFSI αφορά και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο με τη σειρά του θα προσφέρει πιστωτική προστασία για μια σειρά νέων δραστηριοτήτων που αποσκοπούν να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτά περιλαμβάνουν ενέσεις νέων επιχειρηματικών κεφαλαίων, εγγυήσεις δανείων, τιτλοποιήσεις και χρηματοδότηση που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μικρο-δάνεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδότηση νεοσύστατων εταιρειών ή θα προσφέρει στις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρηματικά κεφάλαια.

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν πιστεύει ότι τα επιμέρους κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για να συνεισφέρουν στο βασικό επενδυτικό σχέδιο. Χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν περαιτέρω ποσά στο ταμείο, για να δαπανηθούν στις χώρες τους, και αυτά τα ποσά εν συνεχεία θα προεξοφλούνται από τους υπολογισμούς των ελλειμμάτων τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Πηγή της Κομισιόν είπε στην EurActiv ότι η Σλοβακία, η Φιλανδία και η Ισπανία έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον να κάνουν κάτι τέτοιο.

«Είναι ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση της έλλειψης επενδύσεων που βιώνει σήμερα η Ευρώπη», δήλωσε η πηγή. «Θέλουμε να δώσουμε πνοή στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ανακουφίσουμε τις αμφιβολίες τους», πρόσθεσε.

Σε γενικές γραμμές, τα νέα εργαλεία έχουν ως στόχο να επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να κάνει επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου.

Η μέθοδος κατανομής των κονδυλίων θα αποφασιστεί από διοικητικό συμβούλιο που θα ελέγχεται από κοινού από την ΕΤΕπ και την Επιτροπή, αν και δεν προβλέπονται ποσοστώσεις για τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα κεφάλαια προορίζονται να λειτουργούν ως μοχλοί για την ανάπτυξη, θα υπάρξει μια τάση προς τις περιοχές - ιδιαίτερα οι χώρες της νότιας Μεσογείου - που υπέφεραν ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.