Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ χορήγησε σήμερα η EBRD στην Ουκρανία για να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου της. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενουκ, με το δάνειο επιχειρείται η μείωση του κόστους μεταφοράς του αερίου κατά 20%. Τις σχετικές εργασίες θα αναλάβει η κρατική Ukrtransgaz

Δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ χορήγησε σήμερα η EBRD στην Ουκρανία για να εκσυγχρονίσει το δίκτυο φυσικού αερίου της. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενουκ, με το δάνειο επιχειρείται η μείωση του κόστους μεταφοράς του αερίου κατά 20%. Τις σχετικές εργασίες θα αναλάβει η κρατική Ukrtransgaz.

Συνολικά θα αντικατασταθούν αγωγοί μήκους 120χμ, καθώς και δύο σταθμοί συμπίεσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης αναμένεται να συνεισφέρει άλλα 200 εκατ. δολάρια για τον ίδιο σκοπό μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το δίκτυο της Ουκρανίας έχει μεταφορική δυνατότητα 142,5 bcm ετησίως, αν και σήμερα υπολειτουργεί λόγω της κρίσης στις σχέσεις με την Ρωσία.

Η Μόσχα επιθυμεί να παρακάμψει την Ουκρανία μέσω της κατασκευής του αγωγού South Stream, αλλά ο Γιάτσενουκ υποστηρίζει ότι η πρόσφατη εκλογή φιλοδυτικών κυβερνήσεων στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία δυσχεραίνει την προοπτική αυτή.