Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Δεκεμβρίου στη Λίμα, στο Περού, να προετοιμάσει το έδαφος για την έκδοση μιας νέας, νομικά δεσμευτικής, παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, το επόμενο έτος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 12 Δεκεμβρίου στη Λίμα, στο Περού, να προετοιμάσει το έδαφος για την έκδοση μιας νέας, νομικά δεσμευτικής, παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, το επόμενο έτος. Η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι η νέα συμφωνία θα ενισχύσει σημαντικά και θα διευρύνει τις συλλογικές διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο στόχος μείωσης των αερίων θερμοκηπίου κατά 40% που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ τον Οκτώβριο, μαζί με την αναγγελία εκ μέρους των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με τους μελλοντικούς τους στόχους που ακολούθησε, αποτελούν σαφείς ενδείξεις για συνολική επίλυση.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί στη Λίμα από τον κ. GianLucaGalletti, τον υπουργό Περιβάλλοντος της Ιταλίας, η οποία τη στιγμή αυτή κατέχει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και τον κ. MiguelAriasCañete, επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια.

Η συμφωνία του 2015 για το κλίμα:

ΦιλόδοξηΗ ΕΕ ζητεί από όλα τα μέρη να παρουσιάσουν προτάσεις φιλόδοξων στόχων μετριασμού έως το τέλος του Μαρτίου 2015. Αυτό συνάδει με το εγκριθέν χρονοδιάγραμμα και θα καταστήσει δυνατή μια διαδικασία ανάλυσης και εξέτασης της φιλοδοξίας των επιμέρους και συνολικών προσπαθειών πριν από τη Διάσκεψη του Παρισιού. Θα επιτρέψει στην παγκόσμια κοινότητα να κατανοήσει τα μέτρα και τις προσπάθειες που απαιτούνται ώστε να παραμείνει στην πορεία διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς.

ΔιαφανήςΟι αναγνωρισμένες μέθοδοι για την παρακολούθηση της προόδου σχετικά με τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών που αναλήφθηκαν στο Παρίσι θα παράσχουν στα συμβαλλόμενα μέρη τη δυνατότητα να μετρούν σε ποιο βαθμό προχωρούν από κοινού ως προς τους τεθέντες στόχους. Αυτό θα επιτρέψει επίσης την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της καταλληλότητας των εγχώριων πολιτικών κατά συγκρίσιμο τρόπο.

ΔιαρκήςΗ νέα συμφωνία για το κλίμα πρέπει να πραγματοποιηθεί για να διαρκέσει. Η ΕΕ επιθυμεί μια διαδικασία για την τακτική ενίσχυση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών που θα ενσωματωθεί στη συμφωνία του 2015. Αυτό θα επιτρέψει στα συμβαλλόμενα μέρη να ανταποκρίνονται στις πλέον πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και να εξετάζουν την αύξηση των φιλοδοξιών υπό το πρίσμα των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι η συμφωνία διατηρεί τον πλανήτη σε μια μακροπρόθεσμη πορεία που συνάδει με τον στόχο κάτω των 2 βαθμών.

ΙσορροπημένηΑν και η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου βρίσκεται στο επίκεντρο των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα, η ΕΕ αναγνωρίζει ότι η προσαρμογή και η χρηματοδότηση για το κλίμα είναι ζωτικής σημασίας συνιστώσες μιας ισορροπημένης συμφωνίας του 2015.
Ποια αποτελέσματα αναμένει η ΕΕ από τη Λίμα;Η διάσκεψη για το κλίμα που θα διεξαχθεί στη Λίμα θα είναι ένα ορόσημο για την επιτυχή έκβαση στο Παρίσι. Στη Λίμα πρέπει να διασφαλιστεί ότι:Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας του 2015 θα συμφωνηθούν ως βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις το 2015·Θα συμφωνηθεί η λήψη μιας απόφασης η οποία θα εξασφαλίζει ότι οι συμβολές για μείωση των αερίων θερμοκηπίου που οι χώρες θα υποβάλουν κατά τους προσεχείς μήνες θα είναι διαφανείς, μετρήσιμες και συγκρίσιμες·Θα υπάρχει μια διεθνής διαδικασία πριν από τη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015 για να μελετήσει και να αναλύσει τη φιλοδοξία και την επάρκεια των επιμέρους και συνολικών συμβολών έναντι του στόχου κάτω των 2 βαθμών·Οι εργασίες για την ενίσχυση των επιδιωκόμενων δράσεων μετριασμού πριν το 2020 συνεχίζονται.

Χρηματοδότηση από την ΕΕ για το κλίμα το 2014Ως ο μεγαλύτερος παγκοσμίως χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα υποβάλουν εκθέσεις στη Λίμα όσον αφορά την από μέρους τους χρηματοδότηση για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο το 2013, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συλλογικά παρείχαν 9,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή βοήθειας σε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και σε εκείνες με τα λιγότερο μέσα ανταπόκρισης.

(EU Press/balkans.com)