Πούτιν: «Η Βουλγαρία Ας Ζητήσει Από τις Βρυξέλλες τα Χρήματα που Χάνει Από την Ακύρωση του South Stream»

Πούτιν: «Η Βουλγαρία Ας Ζητήσει Από τις Βρυξέλλες τα Χρήματα που Χάνει Από την Ακύρωση του South Stream»
energia.gr
Τρι, 2 Δεκεμβρίου 2014 - 11:40
«Αν η Βουλγαρία εμποδίζεται από το να συμπεριφερθεί ως κυρίαρχο κράτος, τότε τουλάχιστον ας ζητήσει τα χρήματα από τα χαμένα έσοδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε από την Άγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην ακύρωση του αγωγού South Stream και στις πιέσεις της Κομισιόν προς την Σόφια για την απόσυρσή της από το έργο

«Αν η Βουλγαρία εμποδίζεται από το να συμπεριφερθεί ως κυρίαρχο κράτος, τότε τουλάχιστον ας ζητήσει τα χρήματα από τα χαμένα έσοδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε από την Άγκυρα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στην ακύρωση του αγωγού South Stream και στις πιέσεις της Κομισιόν προς την Σόφια για την απόσυρσή της από το έργο.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Βουλγαρία θα χάσει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ ετησίως από διαφυγόντα τέλη διέλευσης, από την μη κατασκευή του αγωγού, το χερσαίο κομμάτι του οποίου θα ξεκινούσε από τις βουλγαρικές ακτές. Η Μόσχα οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά την διαφαινόμενη απροθυμία της Κομισιόν για έγκριση του έργου και την μη χορήγηση κάποιων αδειών από την βουλγαρική κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων από Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Ειδικά για το τμήμα αυτό του αγωγού, ο Πούτιν τόνισε: «Έχοντας υπ’ όψιν ότι απαιτείται η κατασκευή του αγωγού κάτω από την Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή όσο δεν έχουμε την άδεια από την Βουλγαρία. Το να ξεκινούσαμε την κατασκευή, να φτάναμε στις βουλγαρικές ακτές κι εκεί να σταματούσαμε, θα ήταν γελοίο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το κονσόρτσιουμ των εταιρειών του South Stream έχει ήδη ξοδέψει «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πρότζεκτ. Πρόσθεσε, τέλος, ότι η Γερμανία, που συμφώνησε παλαιότερα στην κατασκευή του Nord Stream στην Βαλτική, τώρα απολαμβάνει τιμές αερίου από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα, την ακύρωση του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού South Stream, προαναγγέλλοντας ως πιθανή εναλλακτική την δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην τουρκική πλευρά των συνόρων με την Ελλάδα.