Κύπρος και Ισραήλ στις Βρυξέλλες σε Αναζήτηση Χρηματοδότησης για τον Αγωγό Φ.Α. East-Med

Κύπρος και Ισραήλ στις Βρυξέλλες σε Αναζήτηση Χρηματοδότησης για τον Αγωγό Φ.Α. East-Med
energia.gr
Τρι, 2 Δεκεμβρίου 2014 - 17:06
Ισραήλ και Κύπρος μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι αναζήτησης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την κατασκευή του αγωγού East-Med, ο οποίος θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως
Ισραήλ και Κύπρος μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι αναζήτησης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την κατασκευή του αγωγού East-Med, ο οποίος θα τροφοδοτεί την Ευρώπη με 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian, το μεγαλεπήβολο έργο, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο, με μήκος 1530 χιλιομέτρων και θα περνά από θάλασσες σε βάθος 3000 μέτρων.

Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα αναμένεται να έχουν επίσημη συνάντηση με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα ενέργειας Marco Sefkovic προς συζήτηση του θέματος, στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας, στις 9 Δεκεμβρίου.

«Οι τρεις ενδιαφερόμενες χώρες προτίθενται να εγείρουν το θέμα στις 9 Δεκεμβρίου, καθώς αφορά χρηματοδότηση από την Κομισιόν» επιβεβαίωσε στην Guardian Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Με τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας και εντοπισμού εναλλακτικών πηγών τροφοδότησης της Γηραιάς Ηπείρου να βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα, «Η χρονική συγκυρία για την πρότασή μας είναι πολύ καλή» υπέδειξε ο σύμβουλος του ισραηλινού υπουργού ενέργειας, Guy Feldman.
 
Πάντως, σύμφωνα με την Guardian, οι Παλαιστίνιοι προειδοποιούν πως χωρίς επίλυση των ευρύτερων προβλημάτων της περιοχής, με ξεκάθαρη οριοθέτηση των ενεργειακών τεμαχίων, το έργο μπορεί να αποτελέσει άλλη μια πηγή διαμάχης.

Πηγή: Nomisma.com.cy