«Ασχημα νέα» χαρακτήρισε το πάγωμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Με σημερινές του δηλώσεις στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS ο Βούτσιτς τόνισε πως η Σερβία έχει επενδύσει εδώ και επτά χρόνια πάνω σε αυτό το πρότζεκτ και τώρα «καλείται να πληρώσει το τίμημα της κόντρας των “μεγάλων”», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το RTS

«Ασχημα νέα» χαρακτήρισε το πάγωμα της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Με σημερινές του δηλώσεις στον σερβικό τηλεοπτικό σταθμό RTS ο Βούτσιτς τόνισε πως η Σερβία έχει επενδύσει εδώ και επτά χρόνια πάνω σε αυτό το πρότζεκτ και τώρα «καλείται να πληρώσει το τίμημα της κόντρας των “μεγάλων”», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το RTS.

Ο σέρβος πρωθυπουργός δεν σχολίασε την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει το φιλόδοξο πρότζεκτ λόγω της «απρόθυμης στάσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης» , είπε όμως πως θα ήθελε να συζητήσει το θέμα αυτό με τον ρώσο πρόεδρο.

Χθες βράδυ, αμέσως μετά την γνωστοποίηση της απόφασης Πούτιν από την Αγκυρα, ο σέρβος υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Μεταλλευμάτων Αλεξάντρ Άντιτς δήλωσε πως η χώρα του δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση από την Gazprom σχετικά με την διακοπή των εργασιών. Ο Αντιτς σχολίασε πως αυτή η απόφαση είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα με κύριους αποδέκτες τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. τα οποία έχουν παγώσει τις διαδικασίες λόγω ευρωπαϊκής ντιρεκτίβας και συμπλήρωσε πως το θέμα θα πρέπει να τεθεί ευθέως μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, με την ελπίδα πως οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του προβλήματος και προώθηση της υλοποίησης του έργου.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών βλάπτουν την Ευρώπη

Με δηλώσεις στο διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Sputnik ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυσικού Αερίου της Σερβίας Βόισλαβ Βουλέτιτς τόνισε πως η ακύρωση της κατασκευής του South Stream θα είναι επιζήμια για την σερβική οικονομία και την κοινωνία: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ για τη Σερβία, καθώς εκτός των άλλων θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ τα οφέλη από την στιγμή της λειτουργίας του θα ήταν πολλαπλά για την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου, η ακύρωση του έργου θα αποφέρει σημαντικές ζημιές».Ο Βουλέτιτς τόνισε πως με αυτήν την τακτική η Ευρώπη βλάπτει σοβαρά τον εαυτό της, αφήνοντας τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών να κάνουν κουμάντο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των λαών.

(Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ)