Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Μόσχας να «παγώσει» -αλλά όχι απαραιτήτως να ακυρώσει οριστικά...- την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για ένα αγωγό που σχεδιάστηκε ως ο «δίδυμος» του Nord Stream, ο οποίος ήδη λειτουργεί και τροφοδοτεί απευθείας με ρωσικό αέριο τη Βόρεια Ευρώπη, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα συνέβαινε και με τον South Stream

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Μόσχας να «παγώσει» -αλλά όχι απαραιτήτως να ακυρώσει οριστικά...- την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για ένα αγωγό που σχεδιάστηκε ως ο «δίδυμος» του Nord Stream, ο οποίος ήδη λειτουργεί και τροφοδοτεί απευθείας με ρωσικό αέριο τη Βόρεια Ευρώπη, παρακάμπτοντας το έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα συνέβαινε και με τον South Stream.

Στις Βρυξέλλες, η εξέλιξη αυτή -οι συνέπειες της οποίας θα συζητηθούν διεξοδικά στις 9 Δεκεμβρίου- ερμηνεύθηκε ως ακόμη μία απόδειξη της ζωτικής ανάγκης που υπάρχει για να διαφοροποιήσει η Ε.Ε. τους προθημευτές ενέργειας, αλλά και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ενιαία εσωτερική αγορά.

«Η συνεχής εξέλιξη του ενεργειακού τοπίου είναι ένας λόγος για να δημιουργήσει η Ε.Ε. μια Ένωση της Ενέργειας, μία από τις προτεραιότητες της οποίας θα είναι η ασφάλεια των προμηθειών», ανέφερε από την πλευρά του σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για την Ενέργεια επίτροπος, Μάρος Σέφκοβιτς. Πάντως οι προγραμματισμένες συνομιλίες για τον South Stream θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Αντίδραση υπήρξε και από την πλευρά της Βουλγαρίας, στην οποία πρακτικά ο Πούτιν χρέωσε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την μη κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού. Δικαίως, σε μεγάλο βαθμό, καθώς ήταν η Σόφια η οποία τον περασμένο Ιούνιο διέκοψε τα έργα, ενώ τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο με την επιστροφή στην κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος δεν διάκειται ιδιαιτέρως φιλικά έναντι της Ρωσίας.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Ενέργειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου ισχυρίστηκε πως πρόκειται για ελιγμό. «Πρόκειται για μια κίνηση τακτικής εκ μέρους του Πούτιν και της Ρωσίας για να ασκήσουν πίεση στην Ε.Ε. και στη Βουλγαρία. Ουδόλως έχουν εγκαταλείψει τον South Stream», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρτιν Ντιμιτρόφ.

Από την πλευρά της, η Σερβία, που επίσης είναι άμεσα ενδιαφερόμενη, ανέφερε ότι δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για αλλαγή σχεδίων αναφορικά με τον South Stream. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την ιταλική εταιρεία Saipem - θυγατρική της ENI που έχει το 20% της κοινοπραξίας, με την Gazprom να ελέγχει το 50% και τη γερμανική Basf και τη γαλλική GdF από 15%- η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους του τμήματος του αγωγού που θα περνά από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.

Πρακτικά, οι... ασάφειες αυτές κάνουν αρκετούς να επιμένουν ότι οι ανακοινώσεις Πούτιν δεν είναι οριστικές και υπαγορεύονται αφενός από την ανάγκη γεωπολιτικών ελιγμών και, αφετέρου, από την έλλειψη ρευστότητας στη Ρωσία για τη χρηματοδότηση του South Stream.

Yφεση το 2015
Πραγματικά, ένας από τους λόγους για το «πάγωμα» του φαραωνικού project είναι και η δραματική επιδείνωση των προοπτικών της οικονομίας της Ρωσίας, την οποία παραδέχθηκε χθες επισήμως -για πρώτη φορά- η Μόσχα, προβλέποντας ύφεση 0,8% για το επόμενο έτος, ενώ ατις προηγούμενες προβλέψεις ευελπιστούσε σε ρυθμούς ανάπτυξης 0,8%.

Η οικονομία φαίνεται να λυγίζει υπό την πίεση που της ασκούν οι εμπορικές κυρώσεις της Δύσης η φυγή των ξένων κεφαλαίων και -κυρίως- η βουτιά των τιμών του μαύρου χρυσού που τροφοδοτεί την υποτίμηση του ρουβλίου, χωρίς προοπτικές να αναστραφεί η αρνητική τάση - με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα...

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 03/12/2014)