Η βουλγάρικη οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε χθες (4 Δεκεμβρίου) ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός. Κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ευθυγραμμίστηκαν «απρόθυμα» με τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία

Η βουλγάρικη οικονομία έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δήλωσε χθες (4 Δεκεμβρίου) ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός.

Κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια, ευθυγραμμίστηκαν «απρόθυμα» με τις κυρώσεις, που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία. Τα μέτρα της ΕΕ στόχευσαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην άμυνα και την ενέργεια της Ρωσίας. Η Ρωσία αντέδρασε απαγορεύοντας τις περισσότερες εισαγωγές τροφίμων από την ΕΕ.

Ο Boiko Borisov, που ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, ελπίζει ότι οι κυρώσεις «έπαιξαν ήδη το ρόλο τους και οι σχέσεις θα ομαλοποιηθούν σύντομα».

«Δεν ξέρω πώς η Ρωσία επηρεάζεται από τις κυρώσεις, αλλά η Βουλγαρία έχει πληγεί σοβαρά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες

Στη Ρωσία πήγε το 2.7% των βουλγαρικών εξαγωγών πέρυσι, ως επί το πλείστον μηχανήματα, φαρμακευτικά και γεωργικά προϊόντα.

Οι εξαγωγές της Βουλγαρίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22% τον Αύγουστο από το προηγούμενο έτος, ενώ οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18%, σύμφωνα με την Eurostat.

«Λόγω του εμπάργκο, δεν μπορούμε να εξάγουμε κρέας ... Η Βουλγαρία δεν αντιμετωπίζει μόνο πολιτικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα, αντιμετωπίζουμε παγκόσμια προβλήματα και γι 'αυτό χρειαζόμαστε σοβαρή υποστήριξη», δήλωσε ο Βούλγαρος.