Μήνυμα Ισχύος Βλαντιμίρ Πούτιν Προς τη Δύση: Η Ρωσία Δεν θα Γίνει Γιουγκοσλαβία

Μήνυμα Ισχύος Βλαντιμίρ Πούτιν Προς τη Δύση: Η Ρωσία Δεν θα Γίνει Γιουγκοσλαβία
του Γιώργου Παυλόπουλου
Παρ, 5 Δεκεμβρίου 2014 - 15:52
Ελάχιστοι ενδέχεται να παρανόησαν την ουσία των όσων είπε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του ως προέδρου της Ρωσίας

Ελάχιστοι ενδέχεται να παρανόησαν την ουσία των όσων είπε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του ως προέδρου της Ρωσίας. Αφού, ουσιαστικά, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει πλέον σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και προετοίμασε τους συμπατριώτες του για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες, στη συνέχεια επέρριψε όλη την ευθύνη στους «εχθρούς από το παρελθόν» από τη Δύση, αλλά και τους κερδοσκόπους. Κατέληξε δε απευθύνοντας ένα κάλεσμα πατριωτικής συσπείρωσης.

Δεν θα μας φοβίσουν!

«Δεν χωράει αμφιβολία ότι θα ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται και εδώ το σενάριο της Γιουγκοσλαβίας, με την κατάρρευση και τον διαμελισμό, αλλά και με όλες τις τραγικές συνέπειες που θα είχε κάτι τέτοιο για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό, όμως, δεν συνέβη, γιατί δεν το επιτρέψαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, για να προσθέσει, αναφερόμενος στις κυρώσεις και τις απειλές σε βάρος της χώρας του: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνομιλήσει κανείς με τη Ρωσία από θέση ισχύος». Επειδή, όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και το ρούβλι έχει χάσει σχεδόν τη μισή αξία του έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας δραστικά την αγοραστική δύναμη των Ρώσων, έκανε ειδικά αναφορά στο νόμισμα.

«Οι αρχές γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί οι κερδοσκόποι, διαθέτουν τα εργαλεία για να τους επηρεάσουν και ήρθε η ώρα να το κάνουν», είπε, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν οι ρωσικές τράπεζες από τα αποθέματα που έχει σωρεύσει η χώρα, καθώς οι περισσότερες από αυτές αδυνατούν πλέον να αντλήσουν ρευστότητα από τις ευρωπαϊκές και γενικότερα τις διεθνείς αγορές.

Αμνηστία

Παράλληλα, ο Πούτιν υποσχέθηκε φορολογική αμνηστία σε όσους επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα, σε μια σαφή προσπάθεια να περιορίσει την «αιμορραγία» των τελευταίων μηνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο φέτος, εκτιμάται ότι έχουν «φύγει» από τη Ρωσία περίπου 100 δισ. δολάρια, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά, εντείνοντας τα ήδη σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

«Παραινέσεις» από Γιούνκερ-Κέρι

Εάν η Ρωσία υποχωρήσει, τότε μπορούμε να ξαναγίνουμε... φίλοι -αυτό, σε γενικές γραμμές, ήταν το μήνυμα που της έστειλαν χθες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Τζον Κέρι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού χαρακτήρισε τη Ρωσία «στρατηγικό πρόβλημα» για την Ε.Ε., δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να ξαναγίνει ένας στρατηγικός εταίρος -μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε μια τέτοια περίπτωση «ο South Stream μπορεί να κατασκευαστεί». 

Ο δε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα «μπορεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τις διεθνείς σχέσεις της εάν κάνει βήματα» στην Ουκρανία, αποχωρώντας από αυτή. Το πιθανότερο, βεβαίως, είναι ότι Γιούνκερ και Κέρι δεν απευθύνονταν στον Πούτιν, αλλά στους δυνάμει εσωτερικούς αντιπάλους του.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 05/12/2014)