Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «κάνουλα κυρώσεων» και όσες έχουν επιβληθεί στην Ρωσία για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να είναι «αναλογικές και αναστρέψιμες», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι «κάνουλα κυρώσεων» και όσες έχουν επιβληθεί στην Ρωσία για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να είναι «αναλογικές και αναστρέψιμες», δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η ΕΕ δεν είναι κάνουλα κυρώσεων. Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο, αλλά προκειμένου να καταλήξεις σε μια πολιτική λύση», δήλωσε σε συνάντησή του με τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Ρώμη.

«Οι κυρώσεις είναι ένα αναγκαίο κακό, αλλά δεν αποτελούν αυτομάτως και τη λύση», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι η Ιταλία είχε το μερίδιό της στο θέμα αυτό, παρότι υπέστη τις συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο, τον οποίο ούτε καν θέλουμε να σκεφτούμε», δήλωσε επίσης ο Τζεντιλόνι, επιμένοντας στην ανάγκη να διατηρηθούν «ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας», χωρίς ωστόσο «να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε μια πραγματικότητα, την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας».

Υπό αυτές τις συνθήκες, «τα βήματα προς τη διεξαγωγή διαλόγου εξαρτώνται από το κατά πόσο η Ρωσία είναι διαθέσιμη να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ» που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο και προβλέπουν κυρίως την κατάπαυση του πυρός, διαφορετικά, οι εκκλήσεις για διάλογο κινδυνεύουν να γίνουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», υπογράμμισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Ο Τζεντιλόνι διευκρίνισε ότι συνάντησε αυτή την εβδομάδα στην Βασιλεία της Ελβετίας τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον ενημέρωσε για τη βούληση της Ρωσίας να σεβαστεί τις εν λόγω συμφωνίες. Αν η Μόσχα επιδείξει σοβαρότητα και εφαρμόσει τις συμφωνίες αυτές, τότε πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα οι κυρώσεις να είναι «αναστρέψιμες και ανάλογες με την κατάσταση επί του πεδίου».

Η ουκρανική προεδρία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν σήμερα την πλήρη κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία από την 9η Δεκεμβρίου, σε μια νέα προσπάθεια να δοθεί τέλος στις πολύμηνες, αιματηρές συγκρούσεις.

Οι προηγούμενες εκεχειρίες- ανάμεσά τους και αυτή που ακολούθησε τις συμφωνίες του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου- δεν οδήγησαν σε τερματισμό των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των συγκρούσεων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(www.ethnos.gr, 06/12/2014)