Οι δείκτες ρύπανσης του αέρα δείχνουν ότι η παρουσία βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πΓΔΜ παραμένει μεγαλύτερη από τα συνιστώμενα πρότυπα, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το Balkans.com

Οι δείκτες ρύπανσης του αέρα δείχνουν ότι η παρουσία βλαβερών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πΓΔΜ παραμένει μεγαλύτερη από τα συνιστώμενα πρότυπα, ανέφεραν τα τοπικά ΜΜΕ την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το Balkans. com.

Περιοχές της πρωτεύουσας Σκόπια, καθώς και σε άλλα μέρη της χώρας, βρέθηκαν να έχουν περισσότερη μόλυνση από τα προκαθορισμένα όρια.

Ο Σκοπιανός Υπουργός Περιβάλλοντος Nurhan Izairi είπε ότι οι πολίτες πρέπει να κάνουν το καθήκον τους για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

"Εξαρτάται από όλους μας: το πώς θα χειριστούμε τις συστάσεις που έχουν εκδοθεί από την κυβέρνηση. Ως πολίτες μήπως επιβαρύνετε την ποιότητα της ατμόσφαιρας με τα αυτοκίνητα σας; Από εσάς εξαρτάται να κάνετε τα αυτοκίνητα σας να πληρούν τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ. Αυτό εξαρτάται από εσάς και όχι μόνο από το υπουργείο", είπε ο Υπουργός.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση της γείτονος δεν έχει την δυνατότητα να απαγορεύσει την κυκλοφορία στα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα, η να τα αποσύρει αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες τους, ούτε μπορεί να μειώσει τους φόρους ώστε να εισαχθούν υβριδικά αυτοκίνητα σε πολύ χαμηλές τιμές και χωρίς φορολογία. Πως ο πολίτης θα καταφέρει να περιορίσει τους ρύπους σε ένα αυτοκίνητο 20ετίας και πάνω το οποίο είναι ρυπογόνο από την ημέρα που κατασκευάσθηκε, είναι κάτι που δεν διευκρίνισε ο Υπουργός.

Πάντως στο Τέτοβο οι ρύποι στην ατμόσφαιρα είναι 10 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.