Στην Άγκυρα βρέθηκε χθες η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενη από δύο ακόμη επιτρόπους: τον Γιχάνες Χαν και τον Χρίστο Στυλιανίδη, που χειρίζονται αντιστοίχως τα θέματα διεύρυνσης και ανθρωπιστικής βοήθειας

Στην Άγκυρα βρέθηκε χθες η υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, συνοδευόμενη από δύο ακόμη επιτρόπους: τον Γιχάνες Χαν και τον Χρίστο Στυλιανίδη, που χειρίζονται αντιστοίχως τα θέματα διεύρυνσης και ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση με τους Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Αν και επισήμως το αντικείμενο των επαφών ήταν, αφενός, οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. και, αφετέρου, η κατάσταση στη γειτονική Συρία και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, δεν είναι τυχαίο ότι πραγματοποιήθηκαν μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε το «πάγωμα» του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τις ενεργειακές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Gazprom δήλωσε χθες ότι ο όμιλος προτίθεται να ιδρύσει μια νέα κοινοπραξία, με την ονομασία «Gazprom Russkaya» και έδρα την Αγία Πετρούπολη, που εκτός των άλλων θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή ενός «κόμβου» στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι, η σερβική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από τη Μόσχα για την εγκατάλειψη του South Stream και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει αποζημιώσεις.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 09/12/2014)