Τον Πρώτο Κώδικα Ηλεκτρισμού Ενέκρινε η Κομισιόν – Ανοίγει ο Δρόμος για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά

Τον Πρώτο Κώδικα Ηλεκτρισμού Ενέκρινε η Κομισιόν – Ανοίγει ο Δρόμος για την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 10 Δεκεμβρίου 2014 - 11:56
Ο πρώτος ευρωπαϊκός Κώδικας στον τομέα του ηλεκτρισμού, αντίστοιχος των Κωδίκων Φυσικού Αερίου που προωθούνται, έγινε αποδεκτός από την Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ενιαία ενεργειακή αγορά και θεωρείται προαπαιτούμενο για την πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης

Ο πρώτος ευρωπαϊκός Κώδικας στον τομέα του ηλεκτρισμού, αντίστοιχος των Κωδίκων Φυσικού Αερίου που προωθούνται, έγινε αποδεκτός από την Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ενιαία ενεργειακή αγορά και θεωρείται προαπαιτούμενο για την πλήρη απανθρακοποίηση της Ευρώπης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν ενέκρινε τον Κώδικα για την Κατανομή Δυναμικότητας και τη Διαχείριση της Συμφόρησης στα Δίκτυα (Capacity Allocation and Congestion Management-CASM). Πρόκειται για το πρώτο κείμενο που υιοθετείται στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Κωδίκων για τον Ηλεκτρισμό, οι οποίοι προσδοκάται να αναδείξουν την Ευρώπη ως μία από τις μεγαλύτερες και περισσότερο ανταγωνιστικές ηλεκτρικές αγορές του κόσμου.

Η υιοθέτηση του CASM, που ολοκλήρωσε ο ENTSO-E, με βάση το πλαίσιο οδηγιών του ACER, αποτελεί συνεργατικό προϊόν δουλειάς τριών χρόνων και πλέον εκατοντάδων εξειδικευμένων στελεχών από όλους τους τομείς της βιομηχανίας, Ρυθμιστών, Διαχειριστών της Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, του ENTSO-E, των κρατών-μελών και της Κομισιόν.

Το επόμενο βήμα είναι να τεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών και εν τέλει να αποτελέσει επίσημο ευρωπαϊκό νομοθέτημα. Ο ENTSO-E εκφράζει την προσδοκία να υπάρξει μέσα στις αρχές του επόμενου χρόνου η έγκριση του κειμένου στη σημερινή μορφή του, χωρίς καμία αλλαγή.

Η υιοθέτηση του CASM θεωρείται από τον ENTSO-E σημαντική επιτυχία, αλλά είναι μόνον η αρχή. Οι Διαχειριστές της Μεταφοράς και άλλοι εταίροι της αγοράς έχουν ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζουν το έδαφος για το CASM. Συνεπώς, εκτιμάται ότι η τελική έγκριση του Κώδικα αυτού θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία αποδοτικά λειτουργήσιμων πανευρωπαϊκών ενδο-ημερήσιων και προ-ημερήσιων αγορών ηλεκτρισμού. Ο στόχος αυτός δεν θεωρείται εύκολος

και απαιτεί τεράστια εμπλοκή και σταθερά στοχευμένη προεργασία από όλους τους Διαχειριστές της μεταφοράς, αλλά και των φορέων του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ο ENTSO-E στρέφει τώρα το ενδιαφέρον του και σε άλλους Κώδικες Δικτύων Ηλεκτρισμού, που θα συζητηθούν και θα επιδιωχθεί να υιοθετηθούν από την Κομισιόν μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι Κώδικες αυτοί θα αφορούν στη σύνδεση των δικτύων, τη λειτουργία Συστημάτων και αγορών, αλλά και σε περαιτέρω συνεργασία με την Κομισιόν, τα κράτη-μέλη και τους συμμετέχοντες εταίρους.

Τι είναι ο CASM. Θα συμβάλει στην πλήρη ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηλεκτρικής αγοράς, θέτοντας κανόνες για το διασυνοριακό εμπόριο. Πιο συγκεκριμένα, ο Κώδικας αυτός έχει να κάνει με τους όρους της κατανομής της διαθέσιμης διασυνοριακής δυναμικότητας στα δίκτυα, σε επίπεδο, τόσο ενδο-ημερήσιας, όσο και προ-ημερήσιας αγοράς, και, παράλληλα, παρέχει το γενικό περίγραμμα για τον τρόπο με τον οποίο αυτή η δυναμικότητα θα υπολογίζεται κατά μήκος διάφορων ζωνών. Ο CASM, επίσης, θέτει κανόνες για τη διαχείριση της συμφόρησης στα δίκτυα, δηλαδή, τη διαχείριση της έλλειψης δυναμικότητας και την κάλυψη της για τους συμμετέχοντες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.