Στο ρωσικό κράτος επιστρέφει η πετρελαϊκή εταιρεία Bashneft,όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης της Ομοσπονδιακής Κρατικής Περιουσίας στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime

Στο ρωσικό κράτος επιστρέφει η πετρελαϊκή εταιρεία Bashneft,όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος του Οργανισμού Διαχείρισης της Ομοσπονδιακής Κρατικής Περιουσίας στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime.

Την περασμένη Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Μόσχας για την εθνικοποίηση του 81,7% των κοινών μετοχών και του 20,8% των προνομιούχων μετοχών της Bashneft, η οποία είναι θυγατρική της AFK Sistema, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος τηςAFK Sistema, Βλαντιμίρ Γιεβτουσένκοφ, από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, συνελήφθη και ετέθη σε κατ' οίκον περιορισμό τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος, σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την εξαγορά της ρωσικής εταιρίας παραγωγής πετρελαίου Bashneft. Η Bashneft είναι από τις λίγες ρωσικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του κράτους.

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα εξήγγειλε κατηγορίες για παραβιάσεις, κλοπή μετοχών και ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων - πετρελαίου και φυσικού αερίου - στο Μπασκορτοστάν, (κεντρική Ρωσία) κατά την διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Bashneft, στη δεκαετία του '90, απαιτώντας την επιστροφή της εταιρείας στο ρωσικό κράτος.Η εν λόγω πετρελαϊκή εταιρεία μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί και πάλι αργότερα.

(από "Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ", 10/12/2014)