Στη συνάντησή του με οκτώ κράτη-μέλη, σχετικά με τον αγωγό South Stream και την πρόσφατη εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του, από την Ρωσία, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ολοκλήρωσης, Maros Sefcovic

Στη συνάντησή του με οκτώ κράτη-μέλη, σχετικά με τον αγωγό  South  Stream και την πρόσφατη εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του, από την Ρωσία, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αρμόδιος για θέματα Ενεργειακής Ολοκλήρωσης, Maros Sefcovic, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. 

"Το πρώτο μέρος της συνάντησής μας θα αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών. Κι αυτό, γιατί μάθαμε από τα ΜΜΕ την απόφαση για τον  South  Stream", τόνισε ο κος Sefcovic. "Δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση και γι’ αυτό θέλουμε να ακούσουμε από τους Υπουργούς εάν έχουν κάποια περαιτέρω πληροφορία. Η προκαταρκτική συζήτηση που είχαμε στο πλαίσιο του Συμβουλίου ήταν αρκετά ξεκάθαρη ως προς το γεγονός ότι με δεδομένη τη νομοθεσία της Ε.Ε., το ζήτημα είναι κρίσιμης σημασίας. Μετά από αυτή την πρώτη ανταλλαγή απόψεων, εκείνο που θέλω να συζητήσω με τα κράτη-μέλη είναι το ποια είναι η κατάσταση σε καθένα από αυτά και ποια είναι τα ειδικότερα προβλήματα και ανησυχίες που υπάρχουν. Η πρότασή μου θα είναι να συγκροτήσουμε μία Ομάδα Εργασίας Υψηλού Επιπέδου, η οποία θα διερευνήσει όλα τα σύνθετα ζητήματα και τις εναλλακτικές λύσεις".

Για το ρόλο της Τουρκίας και την αντιμετώπιση της Επιτροπής σχετικά με την απόφαση της Ρωσίας για αλλαγή πλάνων και επικέντρωση στην Τουρκία, και στην δημιουργία του λεγόμενου "Νοτίου Διαδρόμου", o κος Sefcovic, ανέφερε τα εξής:

"Σε ότι αφορά τον  Southern  Gas  Corridor, υπάρχει μία διαδικασία εν εξελίξει. Στις συζητήσεις που είχα στο Μπακού, μου ειπώθηκε ότι τα σχέδια μας θα τηρηθούν, η κατασκευή του αγωγού θα γίνει εγκαίρως και δέχθηκα ισχυρές διαβεβαιώσεις τόσο από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν όσο και από την τουρκική πλευρά ότι έχουν την πρόθεση και τη βούληση να συνεχίσουν με την κατασκευή του Southern Gas Corridorεγκαίρως.

Ζήτησαν από εμάς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσουμε μία επιτροπή παρακολούθησης, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. Αυτό υποσχεθήκαμε και συζητούμε με τα κράτη-μέλη. 

Για την Τουρκία, χθες μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας, κ. Yildiz. Ήταν πολύ σαφής, πιστεύω, σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας για τον Southern Gas Corridor, τον οποίο θέλουν να κατασκευαστεί εγκαίρως. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο και για αυτούς. Επομένως, δεν πιστεύω ότι αυτή η εξέλιξη θα αποβεί εις βάρος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Μάλιστα, θα έλεγα το αντίθετο, γιατί ο Διάδρομος μας προσφέρει νέους τρόπους και νέες οδούς, κάτι που επιθυμούμε".