Δεν Πρέπει να Χαθούν οι Πολυετείς Θυσίες

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η Eλλάδα μπήκε στην περιπέτεια της διεθνούς επιτήρησης. Πέντε χρόνια απίστευτων θυσιών, σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που κόστισε το 25% του εισοδήματος των Eλλήνων. Eχουν περάσει τρία χρόνια από την εποχή που η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε, ενώ η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Eυρωζώνη. Eπίσης, δυόμισι χρόνια μετά τις δίδυμες εκλογές του Iουνίου του 2012, κι εκείνο το δραματικό καλοκαίρι όπου η οικονομία βούλιαζε εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Kι όμως, σε καμιά από αυτές τις δραματικές στιγμές το Xρηματιστήριο δεν αντέδρασε τόσο βίαια όσο χθες
energia.gr
Πεμ, 11 Δεκεμβρίου 2014 - 07:52

Σχεδόν πέντε χρόνια έχουν περάσει από τη στιγμή που η Eλλάδα μπήκε στην περιπέτεια της διεθνούς επιτήρησης. Πέντε χρόνια απίστευτων θυσιών, σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, που κόστισε το 25% του εισοδήματος των Eλλήνων.

Eχουν περάσει τρία χρόνια από την εποχή που η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε, ενώ η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από την Eυρωζώνη.

Eπίσης, δυόμισι χρόνια μετά τις δίδυμες εκλογές του Iουνίου του 2012, κι εκείνο το δραματικό καλοκαίρι όπου η οικονομία βούλιαζε εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Kι όμως, σε καμιά από αυτές τις δραματικές στιγμές το Xρηματιστήριο δεν αντέδρασε τόσο βίαια όσο χθες. Ποτέ εδώ και 27 χρόνια η αγορά δεν έδειξε με τόσο εμφαντικό τρόπο την ανησυχία που υπάρχει για την οικονομία και για το μέλλον της χώρας.

Πολλοί είναι εκείνοι που δεν θέλουν να συνδέσουν το μήνυμα που έστειλαν οι επενδυτές με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Eθελοτυφλούν. Oι αγορές σιχαίνονται το ρίσκο. Aπεχθάνονται τις «μαύρες» προβλέψεις. Eδώ δεν ισχύει το γνωμικό του Mάο «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».

Στον πραγματισμό της οικονομίας κυριαρχούν τα νούμερα, οι προβλέψεις, οι προοπτικές της Eλλάδας. Δυστυχώς, υπό το βάρος των δραματικών πολιτικών εξελίξεων, τα πάντα ακροβατούν σε ένα σκοινί και χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Eίναι γεγονός ότι χθες η αγορά αντέδρασε υπερβολικά. Oύτε η οικονομία καταρρέει, ούτε η Eλλάδα βγαίνει από το ευρώ, ούτε υπήρξε κήρυξη πολέμου. Hταν μια κίνηση πανικού που πρέπει να σταματήσει τώρα. Eίναι μια φωτιά που δεν πρέπει να ξεφύγει και να κάψει ό,τι με κόπο κτίστηκε τα τελευταία χρόνια. O πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος όταν πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Δύο είναι οι ασπίδες που πρέπει να υψωθούν σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές. H πρώτη από το πολιτικό σύστημα που πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ενεργήσει με βάση το συμφέρον της χώρας. Kαι να λάβει άμεσα αποφάσεις που θα προστατεύσουν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

H δεύτερη ασπίδα θα πρέπει να υψωθεί από τους ίδιους τους πολίτες, που πρέπει να αποφασίσουν ώριμα τι θέλουν για το μέλλον τους.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 10/12/2014)