Συνδιάσκεψη ΟΗΕ στη Λίμα: Νέο Σύστημα για τις Μειώσεις Εκπομπών Ρύπων Προτείνει η Βραζιλία

Συνδιάσκεψη ΟΗΕ στη Λίμα: Νέο Σύστημα για τις Μειώσεις Εκπομπών Ρύπων Προτείνει η Βραζιλία
energia.gr
Πεμ, 11 Δεκεμβρίου 2014 - 11:02
Ένα νέο σύστημα για τον καταμερισμό των μειώσεων των εκπομπών ρύπων ανάμεσα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχει προτείνει η Βραζιλία στις συνομιλίες για το κλίμα που πραγματοποιούνται στην Λίμα του Περού. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, από την πλευρά του, τονίζει πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι η πρόοδος των συνομιλιών είναι υπερβολικά αργή

Ένα νέο σύστημα για τον καταμερισμό των μειώσεων των εκπομπών ρύπων ανάμεσα σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχει προτείνει η Βραζιλία στις συνομιλίες για το κλίμα που πραγματοποιούνται στην Λίμα του Περού. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, από την πλευρά του, τονίζει πως «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε συμφωνία», προσθέτοντας ότι η πρόοδος των συνομιλιών είναι υπερβολικά αργή.

Οι συμμετέχοντες στην 20ής Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή επιδιώκουν να υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων τα οποία θα πρέπει να έχουν επιλυθεί πριν την επόμενη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο χρόνο στο Παρίσι. Στόχος είναι να υπογραφεί, το 2015, μία νέα διεθνής συνθήκη για τον περιορισμό των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου». Ένα θέμα για το οποίο υπάρχει ακόμη διαφωνία είναι ο καταμερισμός των μειώσεων των εκπομπών ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές χώρες. Το Πρωτόκολλο του Κυότο, το οποίο η Συνδιάσκεψη του 2015, στο Παρίσι, θα κληθεί να αντικαταστήσει με μία νέα συμφωνία, έκανε διάκριση ανάμεσα στις αναπτυγμένες χώρες – που ιστορικά έχουν συμβάλει περισσότερο στην παγκόσμια ρύπανση – και στα αναπτυσσόμενα κράτη.

Με βάση την διάκριση αυτή, η Κίνα και η Ινδία θεωρούνται ακόμη αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, η Ε.Ε. επιδιώκει η διάκριση αυτή «να ερμηνευθεί σύμφωνα με τις πραγματικότητες του σήμερα».

Η Βραζιλία έχει προτείνει έναν νέο τρόπο καταμερισμού των ευθυνών, τον οποίο αποκαλεί «προσέγγιση ομόκεντρης διαφοροποίησης», με τις χώρες να κατανέμονται σε έναν κύκλο με πολλά στρώματα. Στο κέντρο του προτεινόμενου κύκλου θα βρίσκονται οι πλούσιες χώρες, που θα δεσμεύονται με απόλυτους όρους μείωσης.

Στους εξωτερικούς κύκλους θα βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, που θα μπορούν να μετατοπίζονται προς το εσωτερικό του κύκλου αν επιτυγχάνουν μεγαλύτερο επίπεδο ανάπτυξης. Κάθε πέντε χρόνια θα πραγματοποιείται επιθεώρηση για να διαπιστώνεται αν η κάθε χώρα βρίσκεται στον σωστό κύκλο.

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα του Περού, Λίμα, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ: «Οι συνομιλίες … ακόμη συνεχίζονται. Αλλά η πρόοδος είναι πολύ πιο αργή από ό, τι θέλουμε και χρειαζόμαστε», τόνισε ο Κανιέτε. Ήδη στη Λίμα καταβάλλεται προσπάθεια για να καταρτιστεί το προσχέδιο συμφωνίας της Συνδιάσκεψης των Παρισίων. Ο Κανιέτε δήλωσε πως έχουν ήδη συνταχθεί 11 με 12 παράγραφοι του κειμένου, αλλά δεν έχει υπάρξει τελική συμφωνία για καμία από αυτές.

«Η παράγραφος 11 στο αρχικό κείμενο ήταν στην σελίδα 2. Τώρα είμαστε στις 52 σελίδες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι για μερικές παραγράφους υπάρχουν 11 διαφορετικές παραλλαγές. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ένα «καθαρό, απλούστερο κείμενο».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος χαρακτήρισε την πρόταση της Βραζιλίας «πολύτιμη» και «αξιοπρόσεκτη», χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περαιτέρω.