Η ρωσική εταιρεία Gazprom επιβεβαίωσε προχθές, Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, την απόφασή της να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream, δίνοντας την τελευταία - από ό, τι φαίνεται - διευκρίνιση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες, αναφέρει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος euractiv.gr

Η ρωσική εταιρεία Gazprom επιβεβαίωσε προχθές, Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, την απόφασή της να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού South Stream, δίνοντας την τελευταία - από ό, τι φαίνεται - διευκρίνιση που ζητούσαν οι Βρυξέλλες, αναφέρει ο ευρωπαϊκός ιστότοπος euractiv.gr

Οι Υπουργοί της Αυστρίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Σλοβενίας, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ένωση Ενέργειας Maroš Šefčovič, εξέδωσαν ανακοινωθέν την Τρίτη στο οποίο είπαν ότι «έλαβαν γνώση» της ανεπίσημης ανακοίνωσης από τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να εγκαταλείψει τον South Stream, και ότι αναθέτουν στην Επιτροπή να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου, ο Putin είπε ότι το έργο έχει τελειώσει και ότι τα 63 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (bcm / y) θα μεταφερθούν προς την Τουρκία αντί της Βουλγαρίας, η οποία, σύμφωνα με το Ρώσο ηγέτη, ευθύνεται για την αποτυχία κατασκευής του έργου.

Στο μεταξύ, ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borissov συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Jean-Claude Juncker, όπου τόνισαν πως ο South Stream μπορεί να κατασκευαστεί σε περίπτωση που συνάδει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Συγκεκριμένα ο Juncker υπογράμμισε ότι το έργο μπορεί ακόμη να προχωρήσει, και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κρατά αιχμάλωτη» τη Βουλγαρία με την ακύρωση του έργου.

Ωστόσο σύμφωνα με την euractiv, η Ρωσία, την Τρίτη, εξαφάνισε κάθε ελπίδα περί πραγματοποίησης του έργου, ρίχνοντας τις κατηγορίες στη Βουλγαρία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 24, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom AlexeiMiller, επιβεβαίωσε την απόφαση ακύρωσης του South Stream.

Ο Miller επεσήμανε ότι η τουρκική πλευρά γνώριζε τα σχέδια της Ρωσίας να εγκαταλείψει τον αγωγό, αλλά η τελική απόφαση ελήφθη κατά την επίσκεψη Putin στην Άγκυρα που συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdoğan.

«Ο South Stream ακυρώνεται. Η Βουλγαρία δεν δίνει οικοδομική άδεια για την κατασκευή του South Stream ούτε στην ξηρά, ούτε στα χωρικά της ύδατα και την οικονομική της ζώνη. Αυτό δεν αφορά στο Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι εκείνη που φταίει σε αυτή τη συγκεκριμένη κατάσταση. Είναι η βουλγαρική κυβέρνηση που δεν μας παρέχει τις οικοδομικές άδειες. Ως εκ τούτου, έχουμε την οριστική απόφαση για την ακύρωση του έργου».

Ο επικεφαλής της Gazprom ανέφερε ότι η Βουλγαρία θα υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της ακύρωσης του South Stream. «Περίπου € 3 δισ δεν θα επενδυθούν στη Βουλγαρία. Δεν θα δημιουργηθούν περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Βουλγαρία θα χάσει το καθεστώς της χώρας διαμετακόμισης. Προς το παρόν, η Βουλγαρία μεταφέρει 18 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Τουρκία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα. Μόλις ο νέος αγωγός κατασκευαστεί, αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου θα πάνε μέσω Τουρκίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι όταν ο αγωγός κατασκευαστεί, επίσης ο ρόλος της Ουκρανίας ως χώρας διαμετακομιστή «θα εκμηδενιστεί».