Η Πτώση των Τιμών Πετρελαίου Απειλεί το «Νορβηγικό Μοντέλο» - Η Κεντρική Τράπεζα Ρίχνει τα Επιτόκια της Κορόνας

Η Πτώση των Τιμών Πετρελαίου Απειλεί το «Νορβηγικό Μοντέλο» - Η Κεντρική Τράπεζα Ρίχνει τα Επιτόκια της Κορόνας
energia.gr
Πεμ, 11 Δεκεμβρίου 2014 - 12:32
Μείωσε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια της κορώνας η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της κορόνας, προκαλώντας την πτώση του νορβηγικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα της ισοτιμίας του σε σχέση με το ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. Η πτώση των τιμών πετρελαίου είναι μία από τις αιτίες της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας

Μείωσε αιφνιδιαστικά τα επιτόκια της κορώνας η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας προχώρησε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της κορόνας, προκαλώντας την πτώση του νορβηγικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα της ισοτιμίας του σε σχέση με το ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια. Η πτώση των τιμών πετρελαίου είναι μία από τις αιτίες της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

 

Άλλες αιτίες για τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς της κορώνας από 1,5% σε 1,25%, ήταν η πτώση των επενδύσεων και η αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρώπη.

«Οι προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία της Νορβηγίας έχουν αποδυναμωθεί» ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας σε ανακοίνωσή της, σημειώνοντας πως η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία και η ανεργία μπορεί να κορυφωθεί το μέλλον.

Η κεντρική τράπεζα της προβλέπει πλέον ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2015 θα κινηθεί στο 1,5%, έναντι αρχικής πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 2,25%.

Αναλυτές προειδοποιούν πως το γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Νορβηγίας, ενδέχεται να απειληθεί καθώς η χώρα δεν έχει προετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα μετά το πετρέλαιο.

Πρέπει να σημειωθεί πως το βιοτικό επίπεδο των Νορβηγών, σε μεγάλο βαθμό και όλη η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας, εξαρτάται από τα έσοδα του πετρελαίου, που αντιπροσωπεύουν το 1/5 του ΑΕΠ της.