Σε επίπεδα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι κατρακύλησε η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Η υπερπροσφορά και η υποτονική ζήτηση προκαλούν ανησυχία στην αγορά, ενώ ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι το 2015 η ζήτηση θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003

Σε επίπεδα κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι κατρακύλησε η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στη Νέα Υόρκη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009. Η υπερπροσφορά και η υποτονική ζήτηση προκαλούν ανησυχία στην αγορά, ενώ ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι το 2015 η ζήτηση θα φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003.

Η τιμή για το βαρέλι αργού πετρελαίου WTI για παράδοση Ιανουαρίου υποχώρησε στην Νέα Υόρκη στα 59,95 δολάρια, ή περίπου κατά 99 σεντς, σύμφωνα με το Reuters, ενώ απώλειες 50 σεντς «μετρά» και το Brent, που έκλεισε στα 63,74 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή αυτή είναι η χθεσινή τιμή του WTI είναι η χαμηλότερη τα τελευταία πέντε χρόνια στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε φθάσει ακόμη πιο χαμηλά, στα 59,85 δολάρια ανά βαρέλι, αν και κινούνταν οριακά πάνω από τα 60 δολάρια κατά την μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης.

Η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 9% αυτή την εβδομάδα και κατά περίπου 45% από τον Ιούνιο του 2014, όταν κυμαινόταν στα 107 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει περίπου 40% τους τελευταίους έξι μήνες. Τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχουν ανατρέψει η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ, αλλά και στην Σαουδική Αραβία, ενώ η πτώση επιταχύνθηκε μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα να μην μειώσει την παραγωγή.

Μάλιστα, προχθές, Τετάρτη, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αραβίας Αλί Αλ-Ναΐμι δήλωσε πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. «Γιατί να μειώσουμε την παραγωγή;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είναι μία αγορά και πουλάω σε αυτή την αγορά. Γιατί να μειώσω την παραγωγή μου;»

Εξάλλου, ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για τη διεθνή ζήτηση στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον επαπειλούμενο κορεσμό που αντιμετωπίζει η αγορά πετρελαίου. Σύμφωνα με το πετρελαϊκό καρτέλ, η ζήτηση για αργό το 2015 προβλέπεται να φτάσει στα 28,92 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο ζήτησης από το 2003.