Η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην διάθεση κονδυλίων στην Ουκρανία, απειλώντας παράλληλα την Ρωσία με πρόσθετες κυρώσεις. Αυτό επισημαίνει η διαδυκτιακή πύλη << euobser-ver.com>>, επικαλούμενη το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου

Η ΕΕ είναι έτοιμη να προχωρήσει στην διάθεση κονδυλίων στην Ουκρανία, απειλώντας παράλληλα την Ρωσία με πρόσθετες κυρώσεις. Αυτό επισημαίνει η διαδυκτιακή πύλη << euobser- ver. com>>, επικαλούμενη το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Δεκεμβρίου.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο προσωρινό κείμενο που συμφωνήθηκε από τους πρέσβεις των κρατών-μελών, <<η ΕΕ συγχαίρει την Ουκρανία για την νέα κυβέρνηση της και χαιρετίζει την αποφασιστικότητα της να πραγματοποιήσει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις>>. Παράλληλα, αναφέρει ότι η <<Ένωσις και τα κράτη-μέλη της είναι έτοιμα να διευκολύνουν περαιτέρω και να υποστηρίξουν την διαδικασία μεταρρυθμίσεως της Ουκρανίας>>, μετά από την πρόσφατη καταβολή της ενισχύσεως της ΕΕ ύψους 500 εκατ. ευρώ.

 

Επίσης, επισημαίνεται ότι η <<κατάστασις στην ανατολική Ουκρανία προκαλεί σοβαρή ανησυχία>> και καλεί τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία καταπαύσεως του πυρός της 5ης Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, η ΕΕ προειδοποιεί ότι << το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα, εάν χρειαστεί>> σε σχέση με τις κυρώσεις στην Ρωσία. Τα συμπεράσματα αναφέρουν, επίσης, ότι οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να επιβάλουν απαγόρευση των επενδύσεων στην Ρωσία.

 

Εν τω μεταξύ , ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της γι το 2015 , αν οι οικονομικές συνθήκες αλλάξουν σημαντικά. Κάλεσε δε τον πληθυσμό, ο οποίος πλήττεται από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, να δείξει υπομονή, διαβεβαιώνοντας πως το ρούβλι είναι <<υποτιμημένο>> και πως η ισοτιμία του θα ανέβει τελικά και πάλι. Το ρούβλι, επιβαρημένο από τις δυτικές κυρώσεις που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου, έχασε φέτος 40% της αξίας του έναντι του δολλαρίου.

 

 

 

Μήνυμα Γκορμπατσώφ

 

Παραλλήλως, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενώσεως, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, απήυθυνε χθες έκκληση να <<ξεπαγώσουν>> οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τους Δυτικούς, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την αρχή της ουκρανικής κρίσεως. Σε άρθρο του στην ρωσική εφημερίδα Rossiskaya Gazeta,ο 83χρονος πρώην Πρόεδρος εκφράζει την λύπη του για το γεγονός ότι η ουκρανική κρίσις οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αλλά και σταμάτησε την συνεργασία σε πολλούς ζωτικούς τομείς, όπως ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, η κλιματική αλλαγή ή η διαχείρισης επιδημιών.<<Οφείλουμε να ξεπαγώσουμε επειγόντως τις σχέσεις μας>>, γράφει ο Γκορμπατσώφ.

 

<<Καλώ τους ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ να σκευφθούν την διεξαγωγή μιας Συνόδου Κορυφής με ένα ευρύ πρόγραμμα συνομιλιών, χωρίς προϋποθέσεις>>, τονίζει ο Γκορμπατσώφ, προσθέτοντας πως << ο ίδιος τύπος Συνόδου Κορυφής πρέπει να οργανωθεί ανάμεσα στην Ρωσία και την ΕΕ>>.Ο πρώην ηγέτης επισημαίνει την <<ιδιαίτερη ευθύνη>> της Ρωσίας και των ΗΠΑ.<<Όταν απομακρύνονται από την ευθύνη αυτή, ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με βαριές συνέπειες>>, γράφει. Για την Ουκρανία, εκτιμά πως ο Ουκρανικός στρατός και οι αυτονομιστές <<είναι αμφότεροι ένοχοι>>.