Το Φθηνό Πετρέλαιο «Κηλίδωσε» το Ρούβλι και την Κορόνα Νορβηγίας

Το Φθηνό Πετρέλαιο «Κηλίδωσε» το Ρούβλι και την Κορόνα Νορβηγίας
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Παρ, 12 Δεκεμβρίου 2014 - 10:59
Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Νορβηγίας ανέλαβαν δράση για να αντιμετωπίσουν (με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά) τις παρενέργειες της πτώσης του πετρελαίου στις δυο οικονομίες, ενώ την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια των Χωρών του Κόλπου υπέστησαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε κλίμα πανικού

Οι κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Νορβηγίας ανέλαβαν δράση για να αντιμετωπίσουν (με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά) τις παρενέργειες της πτώσης του πετρελαίου στις δυο οικονομίες, ενώ την ίδια στιγμή τα χρηματιστήρια των Χωρών του Κόλπου υπέστησαν μαζικές ρευστοποιήσεις σε κλίμα πανικού.

Καταλύτη για τις κινήσεις αυτές αποτελεί η βουτιά του «μαύρου χρυσού» που συνεχίστηκε και χθες. Στις βραδινές συναλλαγές, η τιμή του μπρεντ διαμορφώθηκε στα 63,48 δολ./βαρέλι, σε νέο χαμηλό πενταετίας, ενώ το αμερικανικό αργό βρέθηκε κάτω και από το ψυχολογικό «φράγμα» των 60 δολ./βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 2%.

Ρωσία

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας (CBR) Ελβίρα Ναμπιούλινα προχώρησε χθες σε αύξηση του βασικού επιτοκίου του ρουβλίου κατά 100 μονάδες βάσης, στο 10,5% από 9,5%, στην προσπάθειά της να φρενάρει την πτώση του ρουβλίου, που έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, υπό τη διπλή πίεση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης.

Παρότι η κ. Ναμπιούλινα προανήγγειλε νέες αυξήσεις επιτοκίων εάν επιδεινωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό (που κινείται προς το 10%, έναντι στόχου της CBR για ποσοστό 4%) και δεσμεύθηκε να δαπανήσει έως και 85 δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας (πλέον των 75 δισ. που έχει δαπανήσει φέτος) για να στηρίξει το νόμισμα, οι επενδυτές δεν πείστηκαν και το ρούβλι υποχώρησε μετά την αύξηση σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, στα 55,79 ρούβλια/δολάριο.

Τα περιθώρια ελιγμών της CBR στενεύουν επικίνδυνα, καθώς όσο το πετρέλαιο υποχωρεί (και οι κυρώσεις παραμένουν) το ρούβλι θα παραμένει υπό πίεση. Η κ. Ναμπιούλινα άλλωστε παραδέχθηκε ότι εάν αύξανε περισσότερο το κόστος του χρήματος τη στιγμή που οι ρωσικές εταιρείες είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα κινδύνευε να «στραγγαλίσει» ακόμα περισσότερο την οικονομία, που οδεύει προς ύφεση το 2015.

Νορβηγία

Εκτός από την Ρωσία, η πτώση της τιμής του πετρελαίου «κηλιδώνει» και τις προοπτικές της οικονομίας της Νορβηγίας, της μεγαλύτερης εξαγωγέως μαύρου χρυσού της Δυτικής Ευρώπης: Εν μέσω προβλέψεων ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστούν στο 1% το 2015 (έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 2,1%) και η ανεργία θα αυξηθεί λόγω της προβλεπόμενης καθίζησης της δραστηριότητας στον πετρελαϊκό κλάδο, η Norges Bank αιφνιδίασε τους περισσότερους αναλυτές μειώνοντας το βασικό επιτόκιο της νορβηγικής κορόνας κατά 25 μονάδες βάσης, στο 1,25% από 1,5%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η κορόνα να υποχωρήσει κατά 1,8% έναντι του ευρώ, στις 9 κορόνες/ευρώ, με τις απώλειες από τις αρχές του έτους να διαμορφώνονται στο 7,4%. Τουλάχιστον η Νορβηγία δεν απειλείται με αποπληθωρισμό σε αντίθεση με τη γειτονική της Σουηδία ή την Ευρωζώνη: Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στον στόχο της Norges Bank (2,5%), καθώς οι μισθοί αυξάνονται με ρυθμό άνω του 3%.

Περσικός Κόλπος

Η βουτιά του μαύρου χρυσού πυροδότησε «ντόμινο» ρευστοποιήσεων στα Χρηματιστήρια του Περσικού Κόλπου από πανικόβλητους μικροεπενδυτές που αγνόησαν τις επισημάνσεις των αναλυτών ότι οι περισσότερες χώρες της περιοχής είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε σχέση με το 2008 για να αντέξουν μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, καθώς έχουν σημαντικά συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Το Χρηματιστήριο του Ντουμπάι σημείωσε «βουτιά» 7,4%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας εξαετίας. Τα κέρδη από την αρχή του έτους, που τον Μάιο άγγιζαν το 60%, τώρα έχουν περιοριστεί στο 6,7%. Η κεφαλαιαγορά του Άμπου Ντάμπι υποχώρησε κατά 4,7%, του Κατάρ κατά 4,3% και του Ομάν κατά 4,2%. Περισσότερο ανθεκτικό αποδείχθηκε το Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας που είχε οριακές απώλειες 0,2%.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 12/12/2014)