Υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στην μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναφορικά με τον Δεκέμβριο, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις του κατά 900.000 βαρέλια σε σχέση με την έκθεση του Νοεμβρίου

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2015 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στην μηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου αναφορικά με τον Δεκέμβριο, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις του κατά 900.000 βαρέλια σε σχέση με την έκθεση του Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της απόφασης του OPEC στις 27 Νοεμβρίου να διατηρήσει αμετάβλητο το ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου, στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συνεχίζεται ακάθεκτη η πτώση των τιμών του αργού.

Μάλιστα, κατά την ώρα της δημοσίευσης της έκθεσης του ΙΕΑ οι τιμές του Brent σημείωναν «χαμηλό» πενταετίας, φτάνοντας στα 64,05 δολ. το βαρέλι, μειωμένες κατά 44% σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου, ενώ στο NYMEX της Νέας Υόρκης, το WTI έκλεισε κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 60 δολ. το βαρέλι, στα $59,95.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση, ο Οργανισμός προβλέπει μικρότερη αύξηση για το 2015, σε σχέση με την έκθεσή του για τον μήνα Νοέμβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών για τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τα πετρελαιοεξαγωγικά κράτη. Έτσι, περικόπτει τις εκτιμήσεις του για αύξηση της ζήτησης κατά 230 χιλ. βαρέλια την ημέρα, με συνέπεια να την υπολογίζει πλέον στα 230 χιλ. βαρέλια την ημέρα για το 2015. Η άνοδος του δολαρίου και τη κατάργηση των επιδοτήσεων είχαν ως τώρα ως περιορισμένο αποτέλεσμα όσον αφορά την στήριξη της ζήτησης, η οποία σήμερα εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τα 93,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το επόμενο έτος, από 92,4 εκατ. βαρέλια το 2014.

Η παγκόσμια παραγωγή αργού, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, σημείωσε πτώση τον Νοέμβριο κατά 340 χιλ. βαρέλια την ημέρα φτάνοντας συνολικά τα 94,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως λόγω χαμηλότερης παραγωγής στις χώρες του OPEC. Η αύξηση παραγωγής, κατά 2,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε ετήσιο επίπεδο, κατανεμήθηκε ισόποσα ανάμεσα σε χώρες εντός και εκτός OPEC and non‐OPEC. Η αλματώδης άνοδος στην παραγωγή αμερικανικού ελαφρού πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει την συνολική πετρελαϊκή παραγωγή των παραγωγών εκτός καρτέλ σε αύξηση – ρεκόρ κατά 1,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το τρέχον έτος, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2015, οπότε υπολογίζεται να κυμανθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η παραγωγή αργού στις χώρες του OPEC μειώθηκε κατά 315 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, φτάνοντας τα 30,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς ανεκόπη η πορεία ανάκαμψης της παραγωγής της Λιβύης, ωστόσο, σε ετήσιο επίπεδο, εμφανίζεται αυξημένη κατά 765 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων και αποθεμάτων του OPEC για το 2015 αναθεωρήθηκε καθοδικά κατά 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ αναμένεται να υποστεί εποχική μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές ανέκαμψαν, όπως τονίζει η έκθεση του ΙΕΑ, τον Νοέμβριο από τα εποχικά χαμηλά επίπεδα των 76,8 εκατ. βαρελιών τον Οκτώβριο. Η εκτίμηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 αναφορικά με την διυλιστική παραγωγή αναθεωρήθηκε ανοδικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, στα 78 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς ο τομέας της διύλισης εκμεταλλεύθηκε τα «υγιή» περιθώρια διύλισης εν όψει της έναρξης λειτουργίας μεγάλου αριθμού διυλιστικών μονάδων στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Τέλος, ο OPEC τονίζει ότι τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρε του ΟΟΣΑ σημείωσαν αύξηση, σε αντίθεση με την συνηθισμένη εποχική τάση, τον Οκτώβριο, αγγίζοντας τα επίπεδα των 2.720 εκατ. βαρελιών, τα υψηλότερα εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Τα αποθέματα εμφανίζουν πλεόνασμα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2013. Η αυξανόμενη παραγωγή αργού και λόγω εποχικών εργασιών συντήρησης των μονάδων οδήγησαν σε άνοδο των αποθεμάτων αργού κατά 34,4 εκατ. βαρέλια και σε πτώση των αποθεμάτων των προϊόντων κατά 30,7 εκατ. βαρέλια.