Οι χρεώσεις του φυσικού αερίου για τον ουκρανικό πληθυσμό μπορεί να αυξηθούν από τρεις έως πέντε φορές, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλεφ

Οι χρεώσεις του φυσικού αερίου για τον ουκρανικό πληθυσμό μπορεί να αυξηθούν από τρεις έως πέντε φορές, όπως ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, Αντρέι Κομπόλεφ.

«Η κυβέρνηση εξετάζει αυτή τη στιγμή το θέμα της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της χώρας στο τηλεοπτικό κανάλι 5, μεταδίδει το ρωσικό ITAR- Tass. Όπως τόνισε, η αύξηση μπορεί να φτάσει τις τιμές σε τριπλάσια ή πενταπλάσια επίπεδα σε σχέση με τα σημερινά. «Έχουμε αδικαιολόγητα χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές », υπογράμμισε .

Σύμφωνα με τον Κομπόλεφ, οι τιμές αερίου θα πρέπει να προσαρμοστούν με βάση μία μέση τιμή εισαγωγής. Η τελική απόφαση, όπως δήλωσε, δεν έχει ακόμη ληφθεί. Εκτός αυτού, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Naftogaz, όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις τιμές μετά τις αυξήσεις, θα δικαιούνται επιδοτήσεις.

Εξάλλου, ο Κομπόλεφ ελπίζει ότι η Naftogaz θα μπορεί να αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο σε τιμή κάτω από 340 δολ. ανά 1.000 κ.μ. Μετά τη μείωση που παραχώρησε η ρωσική Gazprom στην κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση ων τριμερών συνομιλιών Ρωσίας –ΕΕ-Ουκρανίας για το θέμα στις Βρυξέλλες στις 30 Οκτωβρίου, η τιμή του αερίου ορίστηκε για τα 378 δολ. ανά 1.000 κ.μ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και στα 365 δολ. ανά 1.000 κ.μ. για το πρώτο τίμηνο του 2015.

«Ελπίζουμε ότι η τιμή θα είναι μικρότερη από τα 340 δολ. ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο του συμβολαίου που υπογράψαμε το φθινόπωρο στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Κομπόλεφ.

«Η τιμή για την Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερη τώρα και, πολύ πιθανόν, να είναι ακόμη χαμηλότερη».

Μάλιστα, σημείωσε μία συνολική τάση μείωσης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, ειδικά το καλοκαίρι όταν οι τιμές γενικά πέφτουν λόγω απουσίας αναγκών θέρμανσης.