Η τόσο μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου δε δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Αυτό δήλωσε Reuters, σύμφωνα με το ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri, σε συνέδριο στο Ντουμπάι, ενώ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση που έλαβε ο οργανισμός το Νοέμβριο, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «δεν στρέφεται εναντίον» οποιουδήποτε

Η τόσο μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου δε δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Αυτό δήλωσε Reuters, σύμφωνα με το ο γενικός γραμματέας του OPEC, Abdullah al-Badri, σε συνέδριο στο Ντουμπάι, ενώ διαβεβαίωσε ότι η απόφαση που έλαβε ο οργανισμός το Νοέμβριο, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών του στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «δεν στρέφεται εναντίον» οποιουδήποτε.

«Τα θεμελιώδη δεν θα οδηγούσαν σε τέτοια δραματική πτώση. Κάποιοι λένε ότι αυτή η απόφαση στόχευε τις ΗΠΑ και το σχιστολιθικό αέριο. Όλο αυτό είναι λάθος. Κάποιοι λένε επίσης ότι στόχευε το Ιράν. Και τη Ρωσία. Αυτό είναι επίσης λάθος» τόνισε ο Γ.Γ. του OPEC.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι ο OPEC δεν έχει θέσει κάποια συγκεκριμένη τιμή-στόχο για το πετρέλαιο, και παρότρυνε τις χώρες-μέλη του Οργανισμού να συνεχίσουν να επενδύουν σε έρευνες και στην παραγωγή, παρά τα μειωμένα, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, έσοδα.

«Αν δεν υπάρξουν νέες επενδύσεις και νέες πηγές προσφοράς για την αγορά, ο τιμές θα καταλήξουν πάνω από τα 100 δολάρια» σχολίασε.

Σημείωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις χώρες του Κόλπου, παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών του «μαύρου χρυσού» πιθανότατα θα επηρεάσει αρνητικά τους προϋπολογισμούς τους το επόμενο έτος. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι χώρες αυτές διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά «μαξιλάρια».