Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες, έπειτα από την κατρακύλα σε χαμηλά πενταετίας
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των αναλυτών της αγοράς πετρελαίου για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες. έπειτα από την κατρακύλα σε χαμηλά πενταετίας.

Την περασμένη Παρασκευή το Μπρεντ έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,9% στα 61,85 δολάρια το βαρέλι, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009 και το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 2,14 δολαρίων στα 57,81.

Σήμερα Δευτέρα, το Μπρεντ ανακάμπτει στα 62,15 δολάρια και το αμερικανικό αργό στα 58,73. Από τις αρχές του έτους, οι τιμές υποχωρούν κατά 40% και από τη Σύνοδο του ΟΠΕΚ, στις 27 Νοεμβρίου, κατά 20%.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν «πιάσει πάτο» σε αυτά τα επίπεδα, ωστόσο δεν λείπουν και οι πιο «απαισιόδοξοι» που βλέπουν σύντομα να δοκιμάζεται και το επίπεδο των 55 δολαρίων.

Άλλωστε όπως δήλωσε πρόσφατα και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή του, ακόμα και αν οι τιμές υποχωρήσουν στα 40 δολάρια.

Η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι στις 5 Ιουνίου και, όπως είναι προφανές, οι ισχυρότερες χώρες του καρτέλ θέλουν να δουν σε ποια επίπεδα θα διαμορφώσει η ίδια η αγορά τις τιμές, πριν λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.