Μπορίσωφ: Θα Εκδώσουμε Όλες τις Απαιτούμενες Άδειες για τον South Stream Ώστε η Ευθύνη της Ματαίωσης να Βαρύνει τους Ρώσους

Μπορίσωφ: Θα Εκδώσουμε Όλες τις Απαιτούμενες Άδειες για τον South Stream Ώστε η Ευθύνη της Ματαίωσης να Βαρύνει τους Ρώσους
energia.gr
Σαβ, 20 Δεκεμβρίου 2014 - 09:49
Η Βουλγαρία θα εκδώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη κατασκευής του South Stream και θα συνεχίσει να εργάζεται για το πρότζεκτ, δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής

Η Βουλγαρία θα εκδώσει όλες τις απαιτούμενες άδειες για την έναρξη κατασκευής του South Stream και θα συνεχίσει να εργάζεται για το πρότζεκτ, δήλωσε χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσωφ μετά τις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

"Έλαβα την πλήρη υποστήριξη και κατανόηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Βουλγαρία δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη και να πληρώσει εκείνη τα πρόστιμα για τον τερματισμό του σχεδίου", δήλωσε ο Μπορίσωφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BNGES.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός μετέβη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με τους ομολόγους του σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις σχετικά με τον South Stream, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Ρωσίας ότι το πρότζεκτ ματαιώνεται.

"Η απάντηση στην ερώτησή μου για τον South Stream δεν επιδέχεται αμφισβήτηση — προχωράμε με την εφαρμογή των διακυβερνητικών συμφωνιών ώστε να αποφύγουμε αγωγές, ποινές και πρόστιμα που μπορεί να ακολουθήσουν, όπως συνέβη με το πρότζεκτ του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε. Από αυτή τη στιγμή όλες οι άλλες επιβαρύνσεις είναι επιβαρύνσεις της Ε.Ε.", δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός. "Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για την προετοιμασία των εργασιών κατασκευής, και ειδικότερα για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού και για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών", τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα θα περιμένει την αντίδραση της Gazprom.

"Αν η Gazprom τερματίσει το πρότζεκτ παρά την έκδοση των αδειών από την Βουλγαρία, η ευθύνη θα είναι δική της, όχι της Βουλγαρίας", τόνισε ο Μπορίσωφ.

Ο Μπορίσοφ κατηγόρησε τον προκάτοχό του, Πλάμεν Ορεσάρσκι ότι οδήγησε τη χώρα σε απομόνωση, καθώς, όπως επισήμανε, δεν επέτρεψε στους Ευρωπαίους ηγέτες να δουν τη συνολική εικόνα για τη Βουλγαρία και το "South Stream". "Τώρα άκουσαν ότι έχουμε μια διακυβερνητική συμφωνία (με τη Ρωσία) που έχει εγκριθεί από τη Βουλγαρική Βουλή. Έχουμε διαδικασία παράβασης που κίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προβληματικούς διαγωνισμούς στο έργο κατασκευής του αγωγού, αλλά δεν εξήγησαν ποτέ ότι η διμερής συμφωνία υπεγράφη το 2006-2007, όταν δεν υπήρχε το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο - και ότι εμείς θα πάμε σε διαιτησία και πάλι", δήλωσε ο Μπορίσοφ.

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, επρόκειτο να υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία της υπουργού Τεμενούζκα Πέτκοβα με τον ρώσο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ μέσα στην ημέρα, ώστε να συμφωνηθεί ημερομηνίας συνάντησης για το θέμα του South Stream.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας πλήττουν βαρύτερα τη Βουλγαρία απ' ό,τι τη Ρωσία, υπογράμμισε, επίσης, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

"Η Βουλγαρία έχει μία σειρά προβλημάτων με τη Ρωσία που χρειάζεται να επιλυθούν και οι κυρώσεις τις οποίες εμείς στηρίζουμε έχουν χειρότερη επίδραση στη Βουλγαρία απ΄ότι στην ίδια τη Ρωσία", τόνισε ο Μπορίσοφ.

Ο Μπορίσοφ είπε ακόμη, ότι αποτυχία παράτασης λειτουργίας της "μονάδας 5", στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι, τον επόμενο χρόνο, "θα είναι καταστροφή για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία".

Εξάλλου, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία στον τομέα της ενέργειας, όπως το ζήτημα του South Stream, τις ιδέες για την κατασκευή κέντρου διανομής φυσικού αερίου στη Βάρνα και τις ευκαιρίες αναβίωσης του Nabucco West.

"Αντιλήφθηκαν το είδος της πίεσης που βιώνουμε, την ανάγκη παράτασης λειτουργίας των αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι, την υπόθεση διαιτησίας με τη ρωσική Atomstroyexport, για την αναστολή του έργου κατασκευής του πηρηνικού σταθμού του "Μπέλενε", είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.