Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση το επόμενο έτος η Ρωσία, γεγονός που θα προκαλέσει μία σειρά επιπτώσεων, όπως βεβαίως και την απώλεια της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού, κάτι για το οποίο προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Alexei Kudrin

Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση το επόμενο έτος η Ρωσία, γεγονός  που θα προκαλέσει μία σειρά επιπτώσεων, όπως βεβαίως και την απώλεια της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού, κάτι για το οποίο  προειδοποιεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Alexei Kudrin.

«Τα καθαρά εισοδήματα θα μειωθούν κατά 2 έως 5 τοις εκατό μέσα στον επόμενο χρόνο και αυτή είναι η πρώτη μείωση που θα σημειωθεί σε πραγματικούς όρους από το 2000», όπως δήλωσε ο Alexei Kudrin, ένας σταθερός σύμμαχος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Σήμερα μπορώ να πω ότι έχουμε ήδη εισέλθει ή εισερχόμεθα σε πλήρες ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και είναι βέβαιο, ότι το επόμενο έτος θα βιώσουμε τις συνέπειες σε πλήρη ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Kudrin τη Δευτέρα στη Μόσχα.

Ευθύς και ασυνήθιστα ωμός στον σχολιασμό του ο Alexei Kudrin, κάλεσε επίσης τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει ότι είναι απαραίτητο για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση: «Όσο για το τι θα πρέπει ο πρόεδρος και η κυβέρνηση να πράξουν άμεσα, αυτό είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την επιχειρηματικούς εταίρους της, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ".

Οι δυσοίωνες αυτές προβλέψεις για τη ρωσική οικονομία έρχονται μετά από μια δραματική εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας το ρούβλι έπεσε κατά 36 τοις εκατό σε μια μέρα, γεγονός που κλόνισε την λαϊκή εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση.

Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση ανακοίνωσαν μια σειρά μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου ανακεφαλοποίησης, ύψους 18 δις δολαρίων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Ένα άλλο δείγμα της πίεσης, που αυξάνεται στη Ρωσική οικονομία, αποτελεί το γεγονός, ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα επιβάλει δασμούς στις εξαγωγές σιτηρών.

Ο κ. Kudrin προέβλεψε επίσης, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 4 τοις εκατό το επόμενο έτος, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα 60 δολάρια το βαρέλι, επαναλαμβάνοντας έτσι και τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, που μιλά για πτώση 4,5 με 4,7 τοις εκατό, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι "σίγουρα" θα υπάρξει μια ύφεση το 2016.

Ο κ. Kudrin προέβλεψε επίσης μια αύξηση στη δυσαρέσκεια του πληθυσμού της Ρωσίας, κάτι που σαφώς θα μπορούσε να έχει πολιτικό αντίκτυπο. "Θα υπάρξει μια πτώση του βιοτικού επιπέδου, η οποία θα είναι επώδυνη. Οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες είναι αναμενόμενο ότι θα ενταθούν», δήλωσε, ο πρώην υπουργός οικονομικών της Ρωσίας, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει σενάρια, περί επιστροφής του στην κυβέρνηση.