Την πρωτιά στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας πήραν οι ΑΠΕ το 2014, με βραχεία, ωστόσο, κεφαλή από τον λιγνίτη. Μάλιστα, πέρυσι η συμμετοχή του λιγνίτη, του πιο «βρώμικου» είδους άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. σημείωσε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2013, ενώ κάμψη σημείωσε η συμμετοχή του φυσικού αερίου

Την πρωτιά στο ενεργειακό μείγμα της Γερμανίας πήραν οι ΑΠΕ το 2014, με βραχεία, ωστόσο, κεφαλή από τον λιγνίτη. Μάλιστα, πέρυσι η συμμετοχή του λιγνίτη, του πιο «βρώμικου» είδους άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε. σημείωσε ελαφρά άνοδο σε σχέση με το 2013, ενώ κάμψη σημείωσε η συμμετοχή του φυσικού αερίου.

 

Ειδικότερα, οι ΑΠΕ το έτος που πέρασε κατέλαβαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της Γερμανίας το 25,8%, σε σχέση με 24% το 2013. Αθροιστικά, σε σχέση με το 1990, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο γερμανικό μείγμα έχει οκταπλασιαστεί.

 

Στην δεύτερη θέση πέρασε ο λιγνίτης, ο οποίος κατέχει το 25,6% του ενεργειακού μείγματος της Γερμανίας, αυξημένη κατά 0,2% (25,4%) το 2013. Πάντως, το μερίδιο, ειδικότερα, του λιθάνθρακα έπεσε από το 19,2% το 2013 στο 18% πέρυσι.

 

«Οι ΑΠΕ ήταν, για πρώτη φορά, η υπ’ αριθμόν ένα πηγή στην ηλεκτροπαραγωγή», τονίζει, ωστόσο, το γερμανικό think tank “ Agora Energiewende ”, το οποίο, μάλιστα, θεωρεί ότι εκτόπισαν, πλέον, οριστικά τον λιγνίτη από την πρώτη θέση.

 

Με διακηρυγμένο στόχο ΑΠΕ για το 2035 το 60% του μείγματος ηλεκτροπαραγωγής, η Γερμανία αντιμετωπίζει την επιπλέον πρόκληση για απεξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια. Υπό το βάρος της καταστροφής στην Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, το 2011, η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ως το 2022 θα έχουν παύσει να λειτουργούν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί της Γερμανίας.

 

Ωστόσο, ενώ εξαιτίας της στροφής αυτής, ο φθηνός αλλά και ρυπογόνος λιγνίτης φαίνεται να συγκρατεί το μερίδιό του, δεν συμβαίνει το ίδιο με το φυσικό αέριο, που, μολονότι έχει λιγότερες εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου», είναι ωστόσο, ακριβότερο. Έτσι, το 2014 η συμμετοχή του αερίου στο γερμανικό ενεργειακό μείγμα έπεσε στο 9,6% από 10,7% έναν χρόνο πριν.

 

Τέλος, όσον αφορά καθεμία ξεχωριστά από τις μορφές ΑΠΕ, το 2013, το 8,6% του μείγματος προήλθε από την αιολική ενέργεια, το 8% από τη βιομάζα, το 5,8% από την ηλιακή ενέργεια και το 3,4% από υδροηλεκτρικά.