Δημοψήφισμα για την Παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. - Όλα Εξαρτώνται από τη Μέρκελ

Δημοψήφισμα για την Παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. - Όλα Εξαρτώνται από τη Μέρκελ
REUTERS, AFP, A.P.
Πεμ, 8 Ιανουαρίου 2015 - 18:54
Το κλειδί του δημοψηφίσματος που σκοπεύει να διενεργήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Λονδίνο

Το κλειδί του δημοψηφίσματος που σκοπεύει να διενεργήσει ο Ντέιβιντ Κάμερον βρίσκεται στα χέρια της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Λονδίνο. Στις συνομιλίες των δύο ηγετών αναμενόταν να τεθεί το ζήτημα των παραχωρήσεων που θα μπορούσε να αποσπάσει η Βρετανία προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη να υπερψηφίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το υποθετικό σενάριο της προκήρυξης βρετανικού δημοψηφίσματος θα γίνει πραγματικότητα το αργότερο το 2017, εφόσον ο Ντέιβιντ Κάμερον διατηρήσει την πρωθυπουργία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2015. Η αναμέτρηση αυτή είναι από τις πλέον απρόβλεπτες των τελευταίων ετών, όπως υπενθύμισε το ινστιτούτο YouGov σε χθεσινή δημοσκόπηση, που εμφανίζει τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με ποσοστό 33%.

Ο Κάμερον συζήτησε χθες έντονα με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας «Ωρας του πρωθυπουργού», της πρώτης σχετικής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης της χρονιάς. Παράλληλα, διεξάγονται έντονες ζυμώσεις αναφορικά με τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ που θα προηγηθούν των εκλογών, με κύριο ερωτηματικό το πόσα κόμματα θα μετάσχουν σε αυτά.

Για τον Κάμερον, όμως, η προετοιμασία των εκλογών αφορά κυρίως την προστασία της εκλογικής του βάσης από τα «νύχια» του UKIP, του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κάμερον ζήτησε δημοσίως «πλήρη αναθεώρηση» της ευρωπαϊκής συνθήκης, προκειμένου να ενσωματωθούν οι αλλαγές που ζητάει η Βρετανία. «Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αντιμετωπίζει τεράστια πολιτική πίεση ενόψει των προεδρικών εκλογών του Μαΐου 2017 από την έντονα ευρωσκεπτικίστρια επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, θεωρείται απίθανο να συμφωνήσει σε αναθεώρηση της συνθήκης που θα χρειαζόταν να εγκριθεί με δημοψήφισμα στη Γαλλία», σχολίασε η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Στις συνομιλίες, η Γερμανίδα καγκελάριος θα επαναλάβει ότι υπάρχουν όρια στα όσα μπορεί η Γερμανία να δώσει σε οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση. Καλό θα ήταν ο πρωθυπουργός να ακούσει», σημείωσαν οι Financial Times σε κύριο άρθρο με τίτλο «Η ευκαιρία του Κάμερον για μια νέα αρχή με τη Μέρκελ».

Τα αιτήματα του Κάμερον αρχικά αφορούσαν τον περιορισμό της ελεύθερης εγκατάστασης υπηκόων Ε.Ε. σε βρετανικό έδαφος – πρόταση που προσκρούει ευθέως στην αρχή της ελεύθερης μετεγκατάστασης.

Πρόσφατα, ο Κάμερον επικεντρώθηκε σε έναν τομέα στον οποίο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποσπάσει παραχωρήσεις. Πρόκειται για τον περιορισμό της χορήγησης προνοιακών επιδομάτων και επιδομάτων ανεργίας σε υπηκόους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δε προτάσεις για περιορισμό της έλευσης ξένων επανέρχονται με άλλους τρόπους, όπως με την πρόταση της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι να φεύγουν από τη Βρετανία οι ξένοι απόφοιτοι βρετανικών πανεπιστημίων εάν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου.

Δεν απαιτούνται αλλαγές

«Η Γερμανία, που θεώρησε ενθαρρυντικό το ότι ο Κάμερον εγκατέλειψε τα σχέδια να ξαναγράψει τους κανόνες για την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων στην Ε.Ε., πιστεύει ότι πολλά από τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια δεν απαιτούν αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή αλλάζοντας την εφαρμογή της στο εθνικό δίκαιο», σημείωσε ο Guardian. «Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι η πρόταση που αναφέρει ότι όσοι αναζητούν εργασία θα απελαύνονται έπειτα από έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων δεν θα έχουν πρόσβαση σε επιδόματα, παραβιάζει τη νομοθεσία περί ελεύθερης μετακίνησης».

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 08/01/2015)