Οι αερομεταφορές, η ναυτιλία, τα αυτοκίνητα και η επεξεργασία τροφίμων θα έχουν οφέλη από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ δυσμενώς θα επηρεαστούν οι κλάδοι της αεροναυπηγικής, της κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών και της ενέργειας
Οι αερομεταφορές, η ναυτιλία, τα αυτοκίνητα και η επεξεργασία τροφίμων θα έχουν οφέλη από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ δυσμενώς θα επηρεαστούν οι κλάδοι της αεροναυπηγικής, της κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών και της ενέργειας. Τα σχετικά αναφέρει σε τελευταία του έκθεση για τις επιπτώσεις της «βουτιάς» του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 και μετά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της Moody’s. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την τιμή του πετρελαίου Brent και του αργού Νέας Υόρκης (WTI). Ειδικότερα, το Brent θα διαμορφωθεί στα 55 δολάρια το 2015, στα 65 δολάρια το 2016 και στα 75 δολάρια μεσοπρόθεσμα. Το WTI θα φθάσει φέτος τα 52 δολάρια το βαρέλι, τα 62 δολάρια το 2016 και τα 75 δολάρια το βαρέλι μεσοπροθέσμως.

«Με την έναρξη του 2015 οι τιμές του αργού στα σχεδόν 50 δολάρια το βαρέλι αποτύπωναν συγκεκριμένους παράγοντες, όπως η αυξημένη προσφορά από τις χώρες του ΟΠΕΚ, η μεγαλύτερη προσφορά έναντι της ζήτησης και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παύσει το ολιγοπώλιο εντός του ΟΠΕΚ» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Moody’s, Στιβ Γουντ. Και συμπληρώνει: «Βραχυπρόθεσμα δεν διακρίνουμε παράγοντες, οι οποίοι θα άλλαζαν τον συσχετισμό προσφοράς και ζήτησης, αλλά μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις μας φανερώνουν ότι οι τιμές θα ανακάμψουν».

Οι αερομεταφορές, η ναυτιλία και τα τρόφιμα περιλαμβάνονται μεταξύ των κλάδων που θα ωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές. Δυσμενώς θα επηρεαστούν οι αεροναυπηγικές και οι εταιρείες ανταλλακτικών αεροσκαφών με ενδεχόμενες ακυρώσεις παραγγελιών και καθυστερήσεις στην παραγωγική αλυσίδα. Επίσης, απώλειες θα έχουν η ανίχνευση και εξόρυξη πετρελαίου, η παραγωγή και η παροχή υπηρεσιών στις πετρελαϊκές εταιρείες. «Η οικονομική απόδοση των αεροπορικών εταιρειών θα βελτιωθεί το 2015» επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Moody’s, Τζόναθαν Ρουτ. «Οι Αmerican Airlines θα έχουν το μέγιστο όφελος, ενώ σχετικά μικρότερο θα δουν οι Delta, United, Lufthansa και Air Canada». Επιπροσθέτως, η χαμηλότερη τιμή πετρελαίου θα αυξήσει τα περιθώρια κέρδους στους ομίλους επεξεργασίας τροφίμων (Nestle, Mondelez International, Κraft Foods κ.λπ.). Αυτό γιατί το 10%-15% του κόστους των προϊόντων τους αφορά τη μεταφορά και τα καύσιμα.

Μεγάλος χαμένος ο κλάδος ενέργειας

Οι επιπτώσεις από τη δραστική και συνεχή πτώση των τιμών του «μαύρου» χρυσού το τελευταίο εξάμηνο γίνονται ολοένα και πιο ορατές στον κλάδο της ενέργειας, τον μεγάλο χαμένο από τις εξελίξεις. Κολοσσοί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ακυρώνουν ή αναβάλλουν έργα, προχωρoύν σε απολύσεις και βλέπουν τη μετοχή τους να εξασθενεί. Χθες, η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε διακοπή της κατασκευής τεράστιου συμπλέγματος πετροχημικών μονάδων στο Κατάρ ύψους 6,4 δισ. δολ. μαζί με την Qatar Ρetroleum. Η Ρremier Oil, επίσης, διακόπτει το έργο εξόρυξης στα νησιά Φόκλαντ, μία επένδυση 2 δισ. δολαρίων, έως ότου το πετρέλαιο υπερβεί τα 50 δολ./βαρέλι. Την 1η Ιανουαρίου η σαουδαραβική Aramco ανακοίνωσε πάγωμα των σχεδίων κατασκευής εργοστασίου καθαρών καυσίμων, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα ανάλογη απόφαση έλαβε και η αμερικανική Chevron για εξορύξεις στην Αρκτική. Τέλος, οι ενεργειακοί όμιλοι κάνουν και απολύσεις: η BP ανακοίνωσε περικοπές 300 θέσεων εργασίας από τις δραστηριότητες στη Β. Θάλασσα, η καναδική Suncor Energy μείωση θέσεων εργασίας κατά χίλιες, η Shell και η Chevron περικοπές 250 και 225 θέσεων αντίστοιχα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/01/2014)