Η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο θα μπορούσε να αποτελέσει μια τακτική της ΕΕ προκειμένου να πιέσει για λύση στην κρίση της Λιβύης, σύμφωνα με έγγραφο των διπλωματικών υπηρεσιών της ΕΕ

Η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο θα μπορούσε να αποτελέσει μια τακτική της ΕΕ προκειμένου να πιέσει για λύση στην κρίση της Λιβύης, σύμφωνα με έγγραφο των διπλωματικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Το εμπάργκο είναι μεταξύ των επιλογών στο εμπιστευτικό έγγραφο, που είδε το Reuters, το οποίο θα χρησιμεύσει ως βάση για τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (19 Ιανουαρίου).

Ένα άλλο «δραστικό μέτρο» που θα πρέπει να θεωρηθεί ως ύστατη λύση εάν η Λιβύη οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο μεγάλης κλίμακας, θα ήταν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Λιβύης στο εξωτερικό, αναφέρει το έγγραφο.

Το κείμενο συνεχίζει λέγοντας ότι η πιθανότητα επιβολής εμπάργκο ως μέσου πίεσης για την εύρεση λύσης στην κρίση της χώρας θα συζητηθεί από τους «28» ΥΠΕΞ της ευρωπαϊκών κρατών.

Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι θα ήταν ριψοκίνδυνο να πιεστούν τα ΗΕ να υιοθετήσουν πετρελαϊκό εμπάργκο.

«Αυτό ... θα ασκήσει πίεση στα μέρη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να συμμετάσχουν στη διαδικασία του διαλόγου. Ωστόσο, η επιλογή αυτή θα πρέπει να εξεταστεί με τη μεγαλύτερη προσοχή, καθώς θα έχει βαρύ τίμημα για τη λιβυκή οικονομία και την κοινωνία, και μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις», αναφέρει το έγγραφο.

«Εάν εξετάσουμε την επιλογή του πετρελαϊκού εμπάργκο, για αρχή θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τον ΟΗΕ να εξετάσει αυτή την πιθανότητα».

Ωστόσο Ευρωπαίος διπλωμάτες τόνισε ότι στις προκαταρκτικές συζητήσεις, κατέστη σαφές πως το πετρελαϊκό εμπάργκο «δεν μπορεί να προχωρήσει» διότι θα έβλαπτε τον πληθυσμό της χώρας συνολικά.

Περιορισμένος αντίκτυπος

Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου στη Λιβύη θα έχει περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς λιβυκού πετρελαίου καθώς οι απότομες μεταβολές στην παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη είχε ήδη αναγκάσει τους αγοραστές να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Το κείμενο εκτιμά ότι σήμερα η παραγωγή λιβυκού πετρελαίου είναι 200.000 βαρέλια την ημέρα, από τα 900.000 ημερησίως το Νοέμβριο.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ένα εμπάργκο πετρελαίου θα έχει μειονεκτήματα και τονίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη απαγορεύσει τις παράνομες εξαγωγές πετρελαίου από τη Λιβύη.

Η ΕΕ αναζητά τρόπους στήριξης του ειδικού αποστολέα του ΟΗΕ Bernardino Leon για την εύρεση λύσης στην πολιτική κρίση της χώρας. Οι λιβυκές φατρίες έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi από το ΝΑΤΟ, η Λιβύη βιώνει σοβαρές αναταραχές με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και κοινοβούλια υποστηριζόμενα από συμμαχικές ένοπλες φατρίες.

Το έγγραφο της ΕΕ τέλος επισημαίνει ότι οι «τα χειρότερα σενάρια του εμφυλίου πολέμου και της διάλυσης της ίδιας της Λιβύης» φαίνεται να είναι πραγματικές πιθανότητες και πρέπει να αποφευχθούν.