Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για εκτροχιασμό της ειρήνευσης στην Ουκρανία, γεγονός που αποτυπώθηκε στο τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συζήτησαν προχθές το βράδυ τους φόβους τους για την αυξανόμενη βία στη χώρα.
Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για εκτροχιασμό της ειρήνευσης στην Ουκρανία, γεγονός που αποτυπώθηκε στο τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι συζήτησαν προχθές το βράδυ τους φόβους τους για την αυξανόμενη βία στη χώρα.

«Οι δύο ηγέτες μίλησαν για την υποστήριξή τους σε ένα πακέτο διεθνούς χρηματοδότησης προς την Ουκρανία, η οποία έχει αναλάβει να εφαρμόσει μια σειρά φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. «Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την εντεινόμενη αυτονομιστική βία στην Ανατολική Ουκρανία και επανέλαβαν ότι συμφωνούν πως είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πλήρως και αμέσως οι συμφωνίες του Μινσκ, ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη και ειρηνική λύση στη διένεξη», προστίθεται εξάλλου στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Οι προοπτικές των ειρηνευτικών συνομιλιών συσκοτίζονται εκ νέου μετά την κλιμάκωση των εχθροπραξιών μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών στα ανατολικά. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ μετά την αντεπίθεση των ανταρτών στην προσπάθειά τους να ανακαταλάβουν τον τερματικό σταθμό. Οι ίδιοι διατείνονται ότι έχουν καταφέρει να ελέγξουν το κτίριο, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις επιμένουν ότι παραμένουν σε κάποια σημεία του. Το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 11 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι Ουκρανοί στρατιώτες, τέσσερις άμαχοι και ένας αυτονομιστής.

Εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των αυτονομιστών αλλά και αξιωματούχοι του ΟΑΣΕ επρόκειτο να συναντηθούν χθες στο Μινσκ της Λευκορωσίας για να επιβεβαιώσουν την ισχύ της εκεχειρίας. Κατοικημένες περιοχές του Ντονέτσκ παραμένουν εγκλωβισμένες μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 4.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Απρίλιο στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν και μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία αποδίδει την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στους αντάρτες. «Οι αυτονομιστές προωθήθηκαν πολύ πέρα από τις γραμμές που είχαν συμφωνηθεί στο Μινσκ», κατήγγειλε ο πρέσβης Τζέφρι Πιατ σε ανακοίνωσή του.

Η ανακωχή που κατέρρευσε

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αντάρτες αναφέρουν ότι το μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 350 χλμ. Μια νέα ανακωχή ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο αλλά και αυτή κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα και εκτροχίασε τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Καζαχστάν αυτή την εβδομάδα.

Η Ουκρανία λέει ότι δυνάμεις των αυτονομιστών συγκεντρώνονται κοντά στο πεδίο των μαχών, αφού έχουν κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό θωρακισμένων οχημάτων τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στη Χορλίβκα, μια πόλη ανατολικά του Ντονέτσκ.

Ανησυχούν και οι Ρώσοι

Ανάλογες καταγγελίες εκτοξεύονται και από την άλλη πλευρά. Χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οποιαδήποτε ενέργεια που ισοδυναμεί με στρατιωτική προετοιμασία δεν βοηθάει την ειρηνευτική διαδικασία». Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ανανέωσης των δυνάμεων της χώρας και τη μερική επιστράτευση, με το επιχείρημα ότι οι ρωσικές δυνάμεις, που υποστηρίζουν τους αυτονομιστές, έχουν εντείνει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στα ανατολικά της χώρας.

Πηγή: Kathimerini.gr