Δεν Αίρει τις Κυρώσεις Κατά της Ρωσίας η Ε.Ε. - Κλιμάκωση των Μαχών στην Ανατολική Ουκρανία

Δεν Αίρει τις Κυρώσεις Κατά της Ρωσίας η Ε.Ε. - Κλιμάκωση των Μαχών στην Ανατολική Ουκρανία
energia.gr
Τρι, 20 Ιανουαρίου 2015 - 14:26
«Υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία, κανείς δεν υποστήριξε την ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας)», δήλωσε ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Υπό το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων στην ανατολική Ουκρανία, κανείς δεν υποστήριξε την ιδέα της χαλάρωσης των κυρώσεων (κατά της Ρωσίας)», δήλωσε ο Γερμανός Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Με τα λόγια αυτά «άδειασε» ουσιαστικά την υπεύθυνη της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία είχε παρουσιάσει μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει «ανοίγματα» προς τη Μόσχα -και μαζί της, όσους είχαν δείξει να υποστηρίζουν μια τέτοια στροφή, όπως είναι οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Αυστριακοί, οι Σουηδοί και ορισμένες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, (π.χ. Ουγγαρία).

Την ίδια στιγμή, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του αεροδρομίου του Ντόνετσκ από τους φιλορώσους αυτονομιστές. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του στρατού ισχυρίστηκε ότι δεν παραβιάστηκε η εκεχειρία του Μινσκ, καθώς η γραμμή του μετώπου επέστρεψε εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, απέρριψε τη νέα ειρηνευτική πρόταση η οποία περιλαμβανόταν σε επιστολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, την περασμένη Πέμπτη. 

Παράλληλα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γκριγκόρι Καράσιν, χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος» την επίθεση των Ουκρανών και προειδοποίησε το Κίεβο για «αναντίστρεπτες συνέπειες» -ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 25 ρωσικά τεθωρακισμένα που περνούσαν τα σύνορα και οι αντάρτες εξαπέλυαν αντεπίθεση.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 20/01/2015)